AS meluluskan ayam yang ditanam di makmal untuk dijual

Donna

WASHINGTON, 22 Jun — Amerika Syarikat telah memberikan kelulusan pertamanya kepada dua syarikat untuk menjual ayam yang ditanam terus daripada sel haiwan, menjadi hanya negara kedua yang membenarkan daging hasil makmal ditawarkan kepada pengguna.

Jabatan Pertanian AS (USDA) meluluskan sistem keselamatan makanan di kemudahan Upside Foods dan Good Meat, jurucakap agensi itu memberitahu AFP Rabu, dengan syarikat itu menambah produk itu akan tersedia tidak lama lagi di restoran terpilih.

Kedua-dua Upside Foods dan Good Meat telah dibersihkan atas alasan keselamatan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah pada bulan November, dan USDA minggu lepas menyemak dan meluluskan label produk mereka untuk memastikan ia tidak mengelirukan.

“Kelulusan ini secara asasnya akan mengubah cara daging menjadi ke meja kami,” kata Uma Valeti, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Upside Foods, dalam satu kenyataan.

“Ia adalah satu langkah besar ke hadapan ke arah masa depan yang lebih mampan — yang mengekalkan pilihan dan kehidupan.”

Josh Tetrick, Ketua Pegawai Eksekutif Good Meat, bahagian makanan kultur sel Eat Just, menambah “daging yang ditanam” kini “diluluskan untuk dijual kepada pengguna dalam ekonomi terbesar dunia.”

Menghasilkan daging dalam jumlah besar dan berkualiti tinggi adalah mahal.

Tetapi, selepas kelulusan, Upside memproses pesanan pertamanya, yang dibuat oleh restoran Bar Crenn Chef Dominique Crenn tiga bintang di San Francisco.

Good Meat pula memulakan pengeluaran kumpulan pertamanya yang akan dijual kepada chef selebriti dan dermawan Jose Andres.

Andres akan menjual produk itu di sebuah restoran yang belum didedahkan di ibu negara Washington.

Beberapa syarikat pemula menyasarkan untuk menghasilkan daging yang dipanggil makmal, yang membolehkan manusia mengambil protein haiwan tanpa kemudaratan alam sekitar yang berkaitan dengan pertanian atau penderitaan haiwan.

Produknya berbeza daripada pengganti berasaskan tumbuhan seperti burger soya yang meniru tekstur dan rasa daging tetapi tidak mengandungi sebarang protein haiwan.

Eat Just adalah yang pertama menerima kebenaran untuk membuat daging tiruan, di Singapura pada tahun 2020.

Walaupun berjaya dalam pasaran daging makmal umum telah terbukti rumit, beberapa syarikat telah menetapkan sasaran mereka pada makanan haiwan peliharaan, yang penggunanya kurang memilih.

Bond Pet Foods, syarikat permulaan Colorado, sedang mencipta protein haiwan daripada proses penapaian mikrob untuk memberi makan kepada anjing.

mesra alam? Mungkin tidak

Daging yang ditanam makmal melibatkan penuaian pertama sel daripada haiwan hidup atau telur yang disenyawakan, untuk menubuhkan bank sel yang boleh disimpan selama beberapa dekad dalam beku dalam. Mereka kemudiannya ditanam dalam tangki keluli di mana mereka diberi nutrien yang serupa dengan apa yang akan dimakan haiwan.

Selepas beberapa minggu, produk hasil “dituai” dari tangki dan dibentuk menjadi bentuk, seperti filet ayam atau sate.

Walaupun daging yang ditanam di makmal telah dibilkan sebagai alternatif yang mesra alam, penyelidik dari University of California, Davis menolak andaian ini dalam kajian bulan lepas, yang belum lagi dikaji semula.

Mereka mendapati kesan alam sekitar daging yang diusahakan berkemungkinan besar “urutan magnitud” lebih tinggi — sekurang-kurangnya dalam kes daging lembu, berdasarkan kaedah pengeluaran.

Ini adalah kerana tenaga yang diperlukan dan gas rumah hijau yang dikeluarkan merentasi semua peringkat pengeluaran.

Salah satu faktor yang paling ketara ialah penggunaan “media pertumbuhan yang telah dimurnikan” atau bahan-bahan yang digunakan untuk membantu sel haiwan membiak, dalam kaedah yang serupa dengan yang digunakan oleh firma bioteknologi untuk membuat farmaseutikal.

“Jika syarikat perlu membersihkan media pertumbuhan ke tahap farmaseutikal, ia menggunakan lebih banyak sumber, yang kemudiannya meningkatkan potensi pemanasan global,” kata pengarang utama Derrick Risner.

Tinjauan 2022 yang dilaporkan secara meluas terhadap 2,000 orang dewasa AS oleh Farm Forward bukan untung mendapati dua pertiga berkata mereka akan makan produk daging yang ditanam. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment