AS, Jepun memulakan perlawanan Piala Dunia dengan pantas ketika England bersedia untuk memasuki perlawanan

Donna

AUCKLAND, New Zealand, 22 Julai ― Amerika Syarikat melancarkan usaha mereka untuk merebut mahkota Piala Dunia Wanita ketiga berturut-turut yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan kemenangan 3-0 ke atas Vietnam hari ini, sebelum Jepun menumpaskan Zambia 5-0.

Juara Eropah England memasuki pergaduhan pada 0930 GMT apabila mereka menentang Haiti dan akan berusaha untuk mencapai kejayaan mereka pada kejohanan itu sama seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Sepanyol.

Sophia Smith adalah bintang persembahan untuk pemegang Amerika Syarikat di Eden Park di Auckland, menjaringkan dua gol menentang Vietnam dan menubuhkan kapten Lindsey Horan untuk yang ketiga di hadapan hanya lebih 41,000 peminat.

Satu-satunya catatan masam untuk pasukan Vlatko Andonovski, yang menampilkan enam pemain sulung Piala Dunia pada sepak mula, ialah mereka tidak lebih kejam di depan gawang.

Mereka mempunyai 27 percubaan untuk Vietnam dan Alex Morgan terlepas sepakan penalti.

“Akhirnya, saya rasa kami perlu menjadi lebih baik dengan pukulan terakhir,” kata jurulatih itu.

“Kami mencipta peluang, kami mendapat sepakan penalti, jelas cukup untuk menjaringkan beberapa gol lagi, tetapi terdapat banyak perkara positif daripada perlawanan pertama menuju ke perlawanan kedua.”

Seterusnya bagi Amerika Syarikat, yang membawa veteran Megan Rapinoe daripada bangku simpanan selama 30 minit terakhir, ialah Belanda dalam larian semula perlawanan akhir 2019. AS memenangi perlawanan itu 2-0 untuk mengekalkan gelaran mereka.

Pemain tengah Jepun #13 Jun Endo (tengah) meraikan kejayaan menjaringkan gol keempat pasukan itu semasa perlawanan bola sepak Piala Dunia Wanita Australia dan New Zealand 2023 Kumpulan C antara Zambia dan Jepun di Stadium Waikato di Hamilton pada 22 Julai 2023. ― Gambar AFP

Jalan-jalan Jepun

Jepun bukanlah ancaman yang mereka alami pada 2011, apabila mereka menjulang Piala Dunia, tetapi mereka terlalu bagus untuk Zambia.

Zambia adalah pasukan paling rendah di Piala Dunia dan mereka berada di belakang untuk tempoh yang lama menentang pasukan Jepun yang kelihatan seperti menjaringkan gol setiap kali mereka mara ke hadapan.

Sama seperti AS menentang Vietnam, garisan mata sebenarnya menyanjung pihak yang kalah dan Zambia dengan mudah boleh kalah dengan lebih banyak di hadapan 16,111 penonton di bandar Hamilton di New Zealand.

Hinata Miyazawa menjaringkan dua gol dan Mina Tanaka, Jun Endo dan Riko Ueki turut berada dalam senarai mata apabila Jepun menyertai Sepanyol dengan tiga mata dalam Kumpulan C.

Untuk mengharungi hari yang buruk, penjaga gol Zambia, Catherine Musonda dilayangkan kad merah pada kematian kerana menerima kad kuning kedua dan menerima sepakan penalti, yang dilakukan oleh Ueki pada percubaan kedua.

Sepanyol menewaskan Costa Rica 3-0 pada hari Jumaat dan England dijangka menewaskan pemain pertama Haiti di Brisbane dengan garisan mata yang sama.

Walau bagaimanapun, pembentukan England telah dibayangi oleh pertengkaran mengenai bonus untuk Lionesses dan prestasi mereka telah bertompok-tompok.

Mereka juga kehilangan tiga pemain utama – kapten Leah Williamson, pemenang Kasut Emas Euro 2022 Beth Mead dan penyerang Chelsea Fran Kirby, semuanya diketepikan sebelum kejohanan kerana kecederaan.

Dalam perlawanan akhir hari penuh empat perlawanan, China menentang Denmark pada 1200 GMT di Perth.

Pemain England memanaskan badan sebelum perlawanan bola sepak Piala Dunia Wanita Australia dan New Zealand 2023 Kumpulan D antara England dan Haiti di Stadium Brisbane di Brisbane pada 22 Julai 2023. ― Gambar AFP

Berat Sejarah

Pesaing kejuaraan Sweden, Perancis dan Belanda semuanya beraksi esok.

Sweden tidak akan tertekan dengan beberapa siri nyaris-nyaris apabila mereka melancarkan bidaan Piala Dunia terbaru mereka, kata jurulatih Peter Gerhardsson.

Sweden di ranking ketiga berdepan Afrika Selatan dan Gerhardsson bertegas bahawa sejarah tidak akan menjadi faktor.

Sweden dijangka menewaskan juara Afrika itu dan layak daripada kumpulan mereka.

Itu akan meneruskan konsistensi yang dicemburui untuk pasukan Scandinavia itu, yang hanya sekali gagal mara ke fasa kalah mati pada semua lapan Piala Dunia sebelum ini.

Tetapi mereka tidak pernah memenangi trofi itu, prestasi terbaik mereka adalah naib juara kepada Jerman pada 2003.

“Sejarah sejarah dan masa depan adalah masa depan, anda hanya boleh hidup di mana kita berada sekarang,” kata Gerhardsson.

“Bagi kami, saya suka perkataan ‘kemungkinan’ kerana anda boleh merasainya, anda boleh memenangi banyak perlawanan dan anda boleh memenangi kejohanan.

“Fokus adalah pada perlawanan pertama, anda tidak boleh memikirkan apa yang akan berlaku selepas itu.” ― AFP

Related Post

Leave a Comment