Artis tatu melukis karya agung di rumah Rembrandt

Donna

AMSTERDAM, 21 Jun — Pengunjung muzium rumah Rembrandt di Amsterdam akan berpeluang mendapatkan kerja tetap mereka sendiri oleh tuan abad ke-17 minggu ini.

Tetapi mereka harus mengharapkan untuk mempunyai lebih banyak kulit dalam permainan daripada kebanyakan pencinta seni, kerana pasukan artis tatu Schiffmacher dan Veldhoen telah menubuhkan studio mereka di bekas rumah pelukis Belanda selama seminggu.

Mereka menawarkan peluang kepada pengunjung untuk mempunyai karya mereka sendiri oleh Rembrandt (1606-1669) yang didakwat pada kulit mereka, sehingga Ahad, pada apa yang mereka panggil sebagai “projek Rembrandt Orang Miskin”.

“Saya fikir ia adalah satu peluang yang hebat untuk membawa perkara yang tidak menyenangkan itu ke dunia kening tinggi — atau sebaliknya!” Artis tatu Belanda Henk Schiffmacher berkata.

Lelaki berusia 71 tahun itu, yang dikenali sebagai “Hanky ​​Panky”, berkata dia mempunyai tatu diraja rock semasa kerjayanya yang terkenal, termasuk ahli kumpulan dari Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam dan Motorhead.

Lilian Ramcharan, yang pertama mendapatkan tatunya, tersenyum sambil melukis bilah bahunya dengan lukisan terkenal gajah abad ke-17, mengikuti salah satu karya Rembrandt.

Gajah Hansken, yang kini dibawa oleh Lilian, telah mengembara melalui pameran dan taman Eropah dan dilukis oleh Rembrandt di Amsterdam. Terdapat juga kincir angin, potret diri, watak dari karya dan juga tandatangan pelukis Night Watch.

“Saya berasa sangat berbesar hati… menjadi yang pertama dan juga oleh Henk sendiri,” kata Ramcharan, 36.

Kira-kira 90 orang telah membuat temu janji untuk tatu, yang berharga antara €100 (RM507) dan €250 dan muzium itu juga menawarkan slot masa masuk di Rembrandthuis, tempat artis dan pelajarnya bekerja.

“Hasil akhirnya adalah karya seni yang anda bawa bersama anda seumur hidup,” menurut muzium itu.

“Ia adalah kemuncak kerjaya anda yang hampir boleh anda katakan,” tambah artis tatu Tycho Veldhoen. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment