Artis Malaysia Red Hong Yi membawa karya seni ‘kulit telur’ ke pop timbul bertema Taiwan Eslite KL

Donna

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Jika anda peminat seni kontemporari dan produk gaya hidup, Eslite Spectrum Starhill Kuala Lumpur mempunyai sesuatu yang menarik untuk anda.

Kedai buku dan kedai gaya hidup Taiwan menganjurkan kedai pop timbul selama dua minggu sebagai sebahagian daripada pameran perdagangan Taiwan Excellence LiveXperience sehingga 30 Jun.

Salah satu acara kemuncak termasuk pameran seni oleh artis Malaysia Red Hong Yi, yang menggunakan gelarannya Red.

Artis dan pereka seni bina Sabah berusia 37 tahun itu terkenal dengan cara inovatifnya mencipta karya seni menggunakan objek dan bahan harian untuk lukisan dan pemasangan seninya. Pameran di Eslite Spectrum mempamerkan Red’s Future Relics — satu siri karya seni kulit telur yang menampilkan pasu tradisional Cina, masing-masing menggambarkan kualiti kewanitaan melalui lensa Asia abad ke-21.

Terdapat juga Little Red, arca 2022 yang diperbuat daripada papier mache dan cat akrilik.

Arca itu adalah watak yang dicipta oleh Red semasa zaman universitinya dan berfungsi sebagai peringatan untuk memeluk anak batin dalam dirinya pada setiap masa.

Walaupun mengikuti reka bentuk seni bina untuk pendidikan tingginya, Red berkata projek peribadi membawanya melakukan beberapa siri potret personaliti Asia pada 2012 dan ini mengubah kerjayanya.

“Saya kemudian berfikir mengapa tidak menggunakan objek untuk membuat seni dan bukannya lukisan.”

Idea itu bertukar menjadi potret penyanyi Taiwan Jay Chou menggunakan kopi cair yang dicop dengan bahagian bawah cawan kopi.

“Selepas itu, Jackie Chan menghubungi saya dan meminta saya membuat potretnya untuk ulang tahunnya yang ke-60.”

Red membuat potret Chan menggunakan 6,000 penyepit.

“Saya mahu mempunyai unsur Asia dan bahan untuk potret itu, oleh itu, saya pergi ke kampung buluh untuk mendapatkan banyak penyepit.

“Saya terpaksa bekerja dengan beberapa wanita penduduk kampung untuk potret yang mengambil masa kira-kira dua bulan untuk disiapkan.”

Red Hong Yi (berwarna merah) menerangkan karya seninya semasa pelancaran Taiwan Excellence LiveXperience Pop-up 2023. — Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

Red Hong Yi (berwarna merah) menerangkan karya seninya semasa pelancaran Taiwan Excellence LiveXperience Pop-up 2023. — Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

Red kemudian meneruskan kerja pada beberapa projek sebelum menyedari keperluan untuk mempunyai satu pasukan untuk dia mengembangkan kerjayanya.

Menurutnya, mitos menjadi artis solo adalah romantik tetapi pada masa sama, artis memerlukan satu pasukan untuk berkembang.

Dia kini mempunyai pasukan kecil yang terdiri daripada artis tempatan yang berpangkalan di KL yang membantunya berkembang melalui lebih banyak kerjasama dan pameran.

“Kebanyakan kerja saya sangat susah payah dan mengambil banyak masa untuk dibuat, jadi jika hanya saya yang bekerja, saya hanya boleh mempunyai tiga karya seni setahun.

“Tetapi dengan pasukan, saya boleh mempunyai lebih banyak karya seni dan mengambil bahagian dalam lebih banyak pameran.”

Red juga baru-baru ini mengeluarkan buku bertajuk Cara Melukis Tanpa a Berus yang boleh didapati di Eslite Spectrum Starhill KL.

Dia berkata ia mengambil masa tiga tahun untuk menyusun kompilasi kerjayanya selama 10 tahun yang melibatkan 10 bahan berbeza.

“Ia mendokumentasikan perkembangan saya dari zaman awal sehingga saya berada hari ini.”

'Future Relics' ialah satu siri karya seni kulit telur yang menampilkan pasu tradisional Cina.  — Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

‘Future Relics’ ialah satu siri karya seni kulit telur yang menampilkan pasu tradisional Cina. — Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

Peminat gaya hidup dan produk teknologi pengguna dari Taiwan boleh menjangkakan untuk dimanjakan untuk pilihan pada pameran bergerak timbul.

Pop timbul, yang dianjurkan oleh Majlis Pembangunan Perdagangan Taiwan (Taitra) dan Biro Perdagangan Luar Negeri Taiwan (Boft), menghimpunkan gaya hidup yang memenangi anugerah dan jenama teknologi pengguna dari Taiwan.

Ia menampilkan 25 jenis produk merangkumi peralatan elektrik dan elektronik, rumah dan kediaman serta produk kecantikan dan penjagaan diri oleh 14 jenama pemenang anugerah Taiwan Excellence.

Pengarah eksekutif Majlis Pembangunan Perdagangan Taiwan Brian Lee (tengah) melawat pop timbul Taiwan Excellence LiveXperience.  — Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

Pengarah eksekutif Majlis Pembangunan Perdagangan Taiwan Brian Lee (tengah) melawat pop timbul Taiwan Excellence LiveXperience. — Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

Pengarah eksekutif Taitra Brian Lee melancarkan kedai pop timbul dan menyatakan keterujaannya untuk memperkenalkan rakyat Malaysia kepada produk kreatif dan inovatif Taiwan.

“Acara ini merangkumi visi kami untuk memupuk pertukaran budaya dan menonjolkan bakat dan ketukangan luar biasa Taiwan.

“Kami percaya bahawa gabungan harmoni kreativiti dan teknologi mempunyai kuasa untuk melangkaui sempadan dan meningkatkan gaya hidup berkualiti di kalangan orang ramai.”

Tags

Related Post

Leave a Comment