Arsenal menandatangani Timber dari Ajax dalam perjanjian €40 juta

Donna

LONDON, 14 Julai — Arsenal mengumumkan pembelian pemain pertahanan antarabangsa Belanda Jurrien Timber dari Ajax pada hari Jumaat ketika The Gunners terus mengukuhkan untuk cabaran kejuaraan Liga Perdana.

Pemain berusia 22 tahun itu akan menelan belanja awal €40 juta (RM203 juta) dengan tambahan bernilai €5 juta, Ajax mengesahkan dalam satu kenyataan.

Timber memenangi dua gelaran Eredivisie dalam 121 penampilan untuk Ajax dan merupakan sebahagian daripada skuad Belanda yang mara ke suku akhir Piala Dunia tahun lalu.

Dia boleh beroperasi di kedua-dua bek tengah dan bek kanan dan akan membawa kedalaman tambahan kepada pertahanan Arsenal yang bergelut untuk menangani kecederaan William Saliba dan Takehiro Tomiyasu menjelang akhir musim lalu.

“Kami sangat teruja Jurrien telah menyertai kami,” kata bos Arsenal, Mikel Arteta.

“Dia adalah pemain pertahanan muda yang serba boleh, yang akan sesuai dengan sistem kami dan memberikan skuad kami dengan kualiti tambahan yang banyak.”

Arsenal terlepas kejuaraan Liga Perdana pertama selama 19 tahun musim lalu selepas menduduki tempat kedua di belakang pemenang treble Manchester City.

Tetapi Arteta telah disokong kuat dalam usaha Arsenal untuk menamatkan penantian selama dua dekad untuk memenangi liga utama Inggeris.

Kai Havertz telah pun menyertai dari Chelsea dalam perjanjian £65 juta, manakala Declan Rice dijangka melengkapkan perpindahan bernilai sehingga £105 juta dari West Ham dalam beberapa jam akan datang.

“Saya teruja untuk bermain untuk kelab yang cantik ini, dan saya tidak sabar untuk bermula, dan melihat peminat jelas di stadium,” kata Timber.

“Saya suka cara Arsenal bermain, ia agak serupa dengan gaya Ajax dan saya suka bermain dari belakang. Saya dapat melihat banyak persamaan, terutamanya dalam cara Arsenal dan Ajax mahu bermain.” — AFP

Related Post

Leave a Comment