Arsenal menandatangani penyerang Jerman Havertz dari Chelsea

Donna

LONDON, 29 Jun ― Arsenal telah menandatangani penyerang Jerman Kai Havertz dari Chelsea dengan kontrak jangka panjang, kata kelab Liga Perdana itu semalam.

Bayaran perpindahan belum didedahkan tetapi media Britain melaporkan Arsenal akan membayar Chelsea £65 juta (RM384 juta) dengan tambahan £5 juta tambahan.

“Sangat menggembirakan saya untuk menyertai kelab hebat ini dan menjadi sebahagian daripada keluarga Arsenal. Kelab ini mempunyai sejarah yang begitu besar, dan saya harap kami boleh mencapai banyak perkara,” kata pemain berusia 24 tahun itu kepada laman web kelab.

Havertz menyertai Chelsea pada September 2020 dari kelab Bundesliga Bayer Leverkusen, tempat dia memulakan kerjaya profesionalnya.

“Kai adalah pemain yang berkualiti tinggi. Dia mempunyai fleksibiliti yang hebat dan merupakan pemain yang bijak. Dia akan membawa sejumlah besar kekuatan tambahan kepada bahagian tengah kami dan variasi dalam permainan kami,” kata pengurus Mikel Arteta.

Chelsea telah membayar sehingga £71 juta, termasuk tambahan, untuk penyerang Jerman itu, menurut laporan media, menjadikannya pembelian kedua termahal Chelsea selepas penjaga gol Kepa Arrizabalaga.

Havertz membuat hampir 140 penampilan untuk Chelsea dalam semua pertandingan dengan menjaringkan lebih daripada 30 gol, dan membantu mereka memenangi Liga Juara-Juara pada 2020-21, serta Piala Super UEFA dan Kelab Dunia Kelab pada 2021.

“Pemain Jerman itu kini berpindah tetapi pergi dengan namanya terukir dalam cerita rakyat Chelsea. Kami berterima kasih kepada Kai atas usahanya sepanjang berada di Stamford Bridge dan mendoakan kesejahteraannya,” kata Chelsea dalam satu kenyataan.

Havertz telah bermain hampir 40 kali untuk Jerman selepas membuat penampilan sulung dalam kemenangan persahabatan 2-1 ke atas Peru pada September 2018.

Dia termasuk dalam skuad mereka untuk Euro 2020 dan Piala Dunia 2022, di mana dia menjaringkan dua gol dalam kemenangan 4–2 ke atas Costa Rica sebelum Jerman tersingkir di peringkat kumpulan. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment