Aplikasi ini menukar telefon pintar anda menjadi termometer perubatan

Donna

PARIS, 28 Jun — Mengambil suhu badan anda adalah salah satu daripada beberapa perkara yang anda masih belum boleh lakukan dengan telefon pintar anda, tetapi itu tidak lama lagi boleh ditetapkan untuk berubah. Pasukan penyelidik AS telah membangunkan aplikasi yang menjadikan telefon anda sebagai alat untuk mengesan sama ada anda sedang demam atau tidak.

Hari ini, anda lebih berkemungkinan mempunyai telefon pintar untuk diserahkan berbanding termometer. Dengan ini, penyelidik dari University of Washington telah menghasilkan FeverPhone, aplikasi yang boleh menukar telefon pintar menjadi termometer, tanpa memerlukan perkakasan tambahan.

Ia sebenarnya menggunakan skrin sentuh telefon dan penderia suhu bateri untuk mengumpul data, yang kemudiannya digunakan oleh model pembelajaran mesin untuk menganggarkan suhu badan.

Penderia ini mengukur suhu udara dan peningkatan haba apabila telefon menyentuh dahi pesakit.

Ujian awal yang dijalankan ke atas kira-kira 30 orang semuanya telah terbukti konklusif, dengan purata margin ralat 0.2 darjah Celsius berbanding dengan penggunaan termometer pengguna.

Walaupun model pembelajaran mesin memerlukan lebih banyak analisis data sebelum ia benar-benar berkesan pada skala besar, potensinya jelas.

Pada masa ini, FeverPhone hanya diuji pada tiga model telefon dan tidak tersedia untuk orang awam. Matlamatnya sekarang adalah untuk mengoptimumkan keputusan sebelum menjadikan aplikasi itu serasi dengan seberapa banyak telefon bimbit yang mungkin.

Secara khususnya, idea ini adalah untuk melegakan kesesakan bilik kecemasan dengan memastikan semua orang dapat mengambil suhu badan dengan betul dan memeriksa sama ada mereka demam atau tidak sebelum mendapatkan rawatan perubatan, terutamanya semasa gelombang influenza atau wabak Covid-19. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment