Api Paris 2024 akan dinyalakan pada 16 April, kata penganjur

Donna

PARIS 23 Jun — Api Sukan Olimpik Paris 2024 akan dinyalakan pada 16 April, menandakan pengiraan detik ke acara 26 Julai-11 Ogos di ibu negara Perancis, kata penganjur hari ini, mengesahkan cerita Reuters lebih awal.

Api itu akan dinyalakan di Olympia purba Greece, tempat kelahiran Sukan itu, dan akan kekal di negara itu sehingga berlepas ke Perancis dari Athens pada 27 April.

Ia akan tiba di Marseille pada 8 Mei.

Relay obor akan kekal di metropolitan Perancis – terutamanya melalui Montpellier, Corsica, Bordeaux dan Mont Saint Michel – sehingga 7 Jun, apabila ia akan meninggalkan bandar pelabuhan Brest dengan bot untuk relay di wilayah luar negara Perancis. Ia akan kembali ke tanah besar Perancis dengan bot pada 18 Jun.

Ia kemudiannya akan melalui Strasbourg, Reims dan Lille antara lain sebelum berganti-ganti di Paris pada 14-15 Julai.

Dalam upacara tradisional di tapak Sukan purba, seorang pelakon yang memainkan imam besar menyalakan obor untuk setiap Sukan – musim panas atau musim sejuk – menggunakan cermin parabola sebelum menghantar api kepada pembawa obor pertama di pinggir stadium Olimpik kuno di Olympia.

Berikutan penyampaian domestik ringkas di Greece, api kemudiannya diserahkan kepada bandar tuan rumah.

Penganjur Paris berkata mereka akan menggunakan kapal bertiang tiga “Belem” untuk membawanya ke bandar pelabuhan Marseille, tempat pertandingan pelayaran Sukan Olimpik akan berlangsung.

Biasanya nyalaan, yang dipegang dalam tanglung keselamatan, diterbangkan dengan kapal terbang ke bandar tuan rumah Sukan Olimpik.

Marseille, yang diasaskan oleh peneroka Yunani Phocaea sekitar 600 SM, adalah titik permulaan kaki Perancis relay.

Penganjur Paris 2024 telah merancang untuk memasang api Olimpik di Menara Eiffel, sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu memberitahu Reuters bulan lepas. — Reuters

Related Post

Leave a Comment