Apakah yang pengguna telah bercakap dengan chatbot ‘My AI’ Snapchat?

Donna

SAN FRANCISCO, 21 Jun ― Empat bulan selepas pelancaran “AI Saya,” Snapchat tertanya-tanya perkara yang mungkin dibincangkan pengguna dengan chatbot berkuasa AI ini. Ternyata “rakan maya” ini telah banyak bercakap tentang kereta, sukan, fesyen dan kecantikan. Ia juga telah membantu pengguna mengatur percutian, makan di luar dan parti hari jadi.

Snapchat mencetuskan kekecohan pada Februari 2023 dengan memperkenalkan “AI Saya”, rakan maya yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan. Selepas beberapa bulan pertama penggunaannya, rangkaian sosial sudah berpuas hati dengan bilangan perbualan yang dijalankan dengan chatbot. Menurut data Snapchat yang dikumpul pada 11 Jun, lebih 150 juta orang telah menghantar lebih daripada 10 bilion mesej kepada “AI Saya.”

Platform ini melihat secara khusus komunitinya di Perancis, Amerika Syarikat, UK dan India untuk menentukan penggunaan pengguna, menilai sampel mesej yang dihantar antara 23 April dan 21 Mei tahun ini dan mengekstrapolasi kepada 10 bilion jumlah perbualan pada 31 Mei 2023.

Cerapan menunjukkan bahawa pengguna beralih kepada “AI Saya” untuk inspirasi dalam pelbagai bidang. Hampir 6 juta perbualan berkaitan seni dan reka bentuk, hampir 2 juta perbualan adalah tentang menganjurkan parti hari jadi, perkahwinan atau mandi bayi, manakala 4 juta digunakan untuk membantu pengguna mencari nasihat tentang bermain gitar dan menulis lagu.

Alat carian?

Seperti TikTok, orang menggunakan chatbot “AI Saya” seperti platform carian. Malah, Snapchat melaporkan bahawa kira-kira 5 juta perbualan meminta cadangan untuk destinasi pelancongan popular, manakala hampir 1 juta perbualan adalah mengenai hotel atau penginapan perjalanan lain. Snapchat juga menyatakan bahawa lebih 1 juta perbualan membantu pengguna merancang perjalanan ke Disneyland, Disney World atau taman tema lain.

Pelancongan bukan satu-satunya topik yang pengguna telah mendapatkan bantuan chatbot. Mereka juga berpaling kepada rakan maya ini untuk mencari cadangan restoran, mengikut nada kira-kira 5 juta perbualan. Ramai pengguna sedang mencari idea resipi, subjek lebih 3 juta perbualan, terutamanya idea yang sihat, dengan 2 juta perbualan tentang makanan dan snek yang sihat. Lebih 1 juta perbualan adalah tentang smoothie, mangkuk smoothie dan cadangan teh.

Jenama makanan utama juga menghasilkan banyak perbualan. McDonald’s dan Starbucks memperoleh lebih 5 juta dan hampir 1.5 juta perbualan, masing-masing.

Kecantikan adalah satu lagi topik hangat. Lebih daripada 12 juta perbualan dengan “AI Saya” membantu pengguna mencari cadangan dalam bidang penjagaan kulit, solek, kecantikan tangan, minyak wangi dan banyak lagi. Dan hampir 11 juta perbualan berkenaan cadangan penjagaan rambut.

Selain daripada melancong, makan dan penjagaan diri, pengguna berminat dengan pendidikan mereka. Mereka mencari maklumat tentang sekolah dan universiti (lebih 5 juta perbualan), malah berusaha untuk mendidik diri mereka sendiri dengan membincangkan peristiwa bersejarah seperti Perang Dingin, Revolusi Perindustrian, dua Perang Dunia dan Ratu Elizabeth, berjumlah lebih 1 juta perbualan.

Topik yang paling banyak dibincangkan

Fesyen adalah antara topik yang paling banyak dibincangkan antara chatbot dan pengguna. Lebih daripada 16 juta perbualan menyentuh perkara ini. Haiwan (lebih daripada 25 juta perbualan), sebahagian besarnya didominasi oleh anjing (12 juta perbualan) berbanding kucing (7.5 juta perbualan), adalah satu lagi topik perbualan hangat dengan chatbot kecerdasan buatan.

Perbualan mengenai kereta berjumlah 65 juta, menurut Snapchat. Sukan juga mendominasi perbincangan, dengan lebih 46 juta perbualan tentang bola sepak.

Akhir sekali, hiburan terus menjadi subjek kegemaran pengguna internet, yang mengadakan lebih 10 juta perbualan untuk membincangkan hiburan dan berita selebriti. Netflix sahaja menjadi subjek hampir 4 juta perbualan, dan lebih 1.5 juta diperkatakan secara khusus Perkara Asing. Menurut Snapchat, Anatomi kelabu; Taman Selatan dan Eurovision adalah antara rancangan paling popular untuk sembang “My AI”, antara lebih 2 juta perbualan tentang rancangan TV. ― Studio ETX

Related Post

Leave a Comment