Apakah Had Kadar Twitter? Dan mengapa Twitter mengehadkan bilangan tweet yang boleh anda baca setiap hari?

Donna

KUALA LUMPUR, 5 Julai ― Pada hujung minggu, beberapa Twitter pengguna dihadkan buat sementara waktu daripada membaca tweet baharu kerana mereka menerima “Had Kadar Melebihi” mesej. Kini Twitter secara rasmi telah mengeluarkan kemas kini mengenai perkara itu dan menjelaskan mengapa Had Kadar diperlukan untuk platform media sosialnya.

Twitter berkata untuk memastikan keaslian pangkalan penggunanya, ia perlu mengambil langkah melampau untuk mengalih keluar spam dan bot daripada platform. Ia berkata itulah sebabnya ia terpaksa mengehadkan penggunaan buat sementara waktu supaya ia dapat mengesan dan menghapuskan bot dan pelakon jahat lain yang merosakkan platform. Pelaksanaan secara tiba-tiba had keras baharu itu dikatakan disengajakan kerana notis awal akan membolehkan pelakon jahat mengubah tingkah laku mereka untuk mengelak daripada dikesan.

Seperti yang diketengahkan oleh Elon Musk a beberapa hari yang lalu, Twitter berkata mereka sedang berusaha untuk menghalang beberapa akaun Twitter daripada mengikis data Twitter awam orang ramai untuk membina model AI. Di samping itu, langkah itu bertujuan untuk menghalang akaun daripada memanipulasi orang dan perbualan di platformnya dalam pelbagai cara.

Menurut Twitter, sekatan itu hanya menjejaskan peratusan kecil pengguna di platform dan mereka akan memberikan lebih banyak kemas kini apabila kerja selesai. Ia menambah bahawa impak ke atas pengiklanan untuk pelanggan adalah minimum.

Twitter tidak memberikan butiran tambahan tentang had semasa dan bila ia akan menaikkan had itu sama sekali. Pada mulanya, Musk mendedahkan bahawa akaun baru yang tidak disahkan terhad kepada membaca hanya 300 tweet setiap hari, akaun belum disahkan sedia ada pada 600 tweet setiap hari dan akaun disahkan mendapat 6000 tweet setiap hari. Akhirnya, had harian telah dinaikkan kepada 500 tweet untuk pengguna baharu yang belum disahkan, 1,000 tweet untuk pengguna yang tidak disahkan dan 10,000 tweet untuk pengguna yang disahkan.

Beberapa pengguna mengkritik langkah itu yang dilihat sebagai cara untuk menggalakkan lebih ramai pengguna membayar Langganan Twitter Blue untuk mendapatkan “kuota” yang lebih tinggi untuk membaca tweet. Di Malaysia, Twitter Blue berharga RM35/bulan atau RM369/bulan setahun. Selain menetapkan had untuk membaca, Twitter juga telah menyekat akses kepada pengguna yang tidak log masuk. ― SoyaCincau

Related Post

Leave a Comment