Apabila harga melambung tinggi, Jepun kembali kepada baja sisa manusia

Donna

TOKYO, 1 Julai — Ia murah, dikitar semula, dan mempunyai tradisi berabad-abad: “shimogoe” atau “baja dari bawah seseorang” mendapat sokongan baharu di Jepun ketika perang Ukraine menaikkan harga bahan kimia alternatif.

Seperti di beberapa bahagian dunia, penggunaan “tanah malam” untuk menyuburkan tanaman pernah menjadi perkara biasa di Jepun.

Bagaimanapun, kemunculan sistem kumbahan dan kemudahan rawatan, serta baja kimia, menyaksikan ia ketinggalan zaman.

Kira-kira sedekad yang lalu, kemudahan rawatan Jepun tertanya-tanya sama ada mereka boleh menghidupkan semula minat untuk mengelakkan pelupusan enapcemar kumbahan – proses yang mahal dan berpotensi merosakkan alam sekitar.

Tetapi semangat adalah terhad sehingga pencerobohan Rusia ke atas Ukraine menyebabkan kos baja kimia melonjak.

Itu telah menjadi kelebihan untuk kemudahan di Tome utara Jepun, di mana jualan shimogoe meningkat 160 peratus tahun ke tahun menjelang Mac 2023.

Buat pertama kali sejak bandar itu mula mengeluarkan baja pada 2010, ia telah habis dijual.

Permintaan itu mudah dijelaskan, kata naib presiden fasiliti Toshiaki Kato.

“Baja kami popular kerana ia murah, dan ia membantu petani mengurangkan kos yang meningkat,” katanya kepada AFP.

“Ia juga baik untuk alam sekitar.”

Diperbuat daripada gabungan enap cemar kumbahan yang dirawat daripada tangki septik dan najis manusia dari cesspits, baja itu berharga Ÿ160 (RM5.17) setiap 15 kilo.

Itu kira-kira sepersepuluh daripada harga produk yang diperbuat daripada bahan mentah yang diimport.

Di barat daya Jepun Saga juga, pegawai melaporkan jualan meningkat dua hingga tiga kali ganda.

Dan berpuluh-puluh kumpulan pelancongan dari majlis perbandaran di tempat lain di negara ini telah melawat, tidak sabar-sabar untuk meniru program mereka.

– Asal-usul sejarah –

Shimogoe adalah baja utama dalam era Edo pra-moden Jepun, kata Arata Kobayashi, pakar baja yang telah menulis artikel jurnal mengenai subjek itu.

Pada awal abad ke-18, satu juta penduduk Tokyo – kemudian dipanggil Edo – “menghasilkan” anggaran 500,000 tan baja setahun.

Ia adalah perniagaan yang besar, melibatkan pengumpul, pengangkut dan petani, “dan kesemua mereka mendapat manfaat daripada sistem kitar semula,” kata Kobayashi.

Mereka “tidak mencipta sistem kitar semula dengan sengaja… ia adalah hasil daripada semua orang mengejar keuntungan.”

Kerajaan Jepun telah menggalakkan kebangkitan semula, memetik faedah alam sekitar, dan kebimbangan mengenai keselamatan makanan sejak pencerobohan Rusia.

Kementerian pertanian, perhutanan dan perikanan berharap untuk menggandakan penggunaan baja haiwan dan sisa manusia menjelang 2030, dengan matlamatnya menyumbang 40 peratus daripada semua penggunaan baja di Jepun.

Di Miura di luar Tokyo, trak vakum yang membawa sisa manusia tiba satu demi satu di kemudahan rawatan.

Air dikeluarkan dan kemudian bakteria menapai pepejal yang tinggal dalam tangki besar.

Metana yang dihasilkan semasa proses dibakar untuk membekalkan air panas dan elektrik kemudahan, dan produk akhir adalah serbuk seperti tanah yang boleh ditaburkan di ladang.

“Kami menghasilkan 500 tan baja setiap tahun,” kata Kenichi Ryose, pengurus kemudahan di Pusat Biomas Miura.

“Baja ini sangat baik untuk sayur-sayuran daun, seperti kubis,” tambahnya.

Ryose berkata “bahan berbahaya seperti logam berat dikeluarkan daripada enap cemar kumbahan yang diproses sebelum tiba” di kilang itu.

Di Amerika Syarikat, terdapat kebimbangan baru-baru ini mengenai tahap bahan kimia yang dipanggil selama-lamanya (PFAS) dalam baja yang diperbuat daripada kumbahan.

Seorang pegawai kementerian alam sekitar berkata kebimbangan serupa tidak dilaporkan di Jepun, tetapi menyatakan tiada garis panduan semasa untuk tahap PFAS dalam tanah.

“Kami sedang dalam proses membangunkan cara yang boleh dipercayai secara saintifik untuk mengukur PFAS dan mengkaji cara mengawalnya,” katanya, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

– ‘Lumpur kotor’ –

Matahari bersinar ketika trak tiba, dan walaupun terdapat mesin penyerap bau kemudahan, aroma yang berbeza memenuhi udara.

Bau itu telah membuktikan sesuatu masalah, akui Nobuyoshi Fujiwara, 41, yang mengusahakan ladang salad di Yokosuka, utara Miura.

Dia mula menggunakan shimogoe tahun lepas, “kerana saya mahu mengurangkan kos, dan untuk kebaikan sosial” kitar semula sisa.

Tetapi “kami tidak boleh menggunakannya di ladang berhampiran rumah, kerana terdapat aduan tentang bau”.

“Selain itu, anda perlu menyebarkan empat atau lima kali ganda jumlah yang anda gunakan dengan baja kimia biasa,” jelasnya.

Itulah kes untuk mana-mana jenis baja, tetapi boleh menjadi penyingkiran bagi sesetengah petani kerana ia lebih banyak bekerja.

Beliau mengakui bahawa baja itu menghadapi sesuatu isu penjenamaan.

“Aksara Cina yang digunakan untuk enapcemar – ‘lumpur kotor’ – tidak bagus,” katanya.

“Walaupun kami menghasilkan makanan yang selamat, saya bayangkan bagi mereka yang tidak tahu mengenainya, tanggapan orang terhadap baja yang diperbuat daripada najis manusia mungkin tidak baik.”

Dia tidak mahu menyembunyikan penggunaan baja itu. Malah, dia ingin melihatnya dihebahkan.

“Sistem pensijilan rasmi akan membantu mempromosikan hasil kami,” katanya. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment