Apa yang kita tahu tentang Threads, ‘Pembunuh Twitter’ Meta

Donna

WASHINGTON, 7 Julai — Threads, cabaran berasaskan Instagram Mark Zuckerberg untuk menyingkirkan takhta Twitter Elon Musk yang bermasalah, telah memperoleh berpuluh-puluh juta muat turun, tetapi masih belum dapat dilihat sama ada saingan Twitter ini akan menjadi yang menang.

Apa itu?

Threads ialah sidekick berasaskan teks Instagram, rangkaian sosial penuh imej yang Facebook beli lebih sedekad lalu dan menjadi aplikasi paling popular di dunia untuk perkongsian foto.

Anda tidak boleh menjadi pengguna Threads tanpa mendaftar ke Instagram dan Zuckerberg berkata bahawa dia akhirnya menyasarkan untuk mencapai satu bilion pengguna, atau kira-kira separuh pangkalan semasa Instagram.

Aplikasi ini boleh dimuat turun dengan mudah daripada Instagram, di mana pengguna memerlukan hanya beberapa klik untuk meniru akaun mereka pada platform baharu. Ini telah mendorong Threads untuk menjadi aplikasi dimuat turun terpantas pernah di kedai aplikasi Apple.

Setelah log masuk, pengguna mempunyai pemegang yang sama dan mewarisi pengikut yang sama seperti yang mereka miliki di Instagram.

Akaun yang disahkan di Instagram juga disahkan pada Threads, tetapi berhati-hati: anda hanya boleh memadamkan akaun Threads dengan menyingkirkan akaun Instagram anda juga.

Adakah ia sama dengan Twitter?

Jika anda tidak menyukai Twitter — dan ramai orang tidak menyukainya — anda juga tidak akan menyukai Threads, kerana antara muka pengguna secara umumnya bercakap sangat serupa.

Zuckerberg bergurau tentang perkara ini dalam tweet meme di platform Musk, yang pertama dalam 12 tahun, yang memaparkan pertemuan yang tidak dijangka antara dua adiwira yang sama.

Pengguna dibenarkan 500 aksara dalam setiap siaran, boleh menambah gambar, lima minit video dan membuat balasan, serupa dengan blok bangunan asas Twitter.

Tetapi pada peringkat ini Benang kehilangan beberapa bahan utama seperti carian, hashteg dan suapan berikut sahaja, bermakna perkara yang anda lihat dihasilkan oleh algoritma — bukan orang yang anda ikuti.

Bos Instagram Adam Mosseri berkata pasukannya “berhenti” untuk menyediakan lebih banyak ciri secepat mungkin.

Mengapa tidak Eropah?

Kelahiran Threads berlaku ketika satu siri undang-undang penting yang mengawal teknologi besar mula berkuat kuasa di Kesatuan Eropah, termasuk Akta Pasaran Digital (DMA).

DMA akan mengawal apa yang dipanggil penjaga pintu internet seperti Meta, dan salah satu peraturan melarang gergasi daripada menggabungkan data peribadi merentas beberapa produk, seperti yang berlaku dengan Threads dan Instagram.

Mosser berkata masalah dengan Eropah terlalu besar dan sebarang penyelesaian akan “berbulan-bulan lagi.”

Bagaimana dengan data?

Sejarah Meta dengan pengendalian data peribadi disemak dan syarikat yang dahulunya dikenali sebagai Facebook sentiasa mencari untuk memenangi semula kepercayaan, sambil memaksimumkan keuntungan besarnya.

Punca masalahnya ialah penjana hasil Meta, pengiklanan yang disasarkan yang memberi makan kepada pengambilan data peribadi yang banyak melalui platform Meta tetapi juga apabila dijejaki di luarnya.

Syarat perkhidmatan Threads menggandakan model perniagaan Meta, meminta pengguna menawarkan tapak yang luas untuk menjejaki penggunaan internet mereka dengan teliti, sesuatu yang amat sukar untuk dikawal oleh pengawal selia Eropah.

Siapa yang masuk, siapa yang keluar

Seperti mendapat kemasukan ke kelab malam baharu yang hangat, sekumpulan selebriti, wartawan dan syarikat ditawarkan akses VIP awal ke Threads, membantu menghidupkan waktu pembukaannya.

Penyanyi Shakira dan Jennifer Lopez, pemain bola keranjang Stephen Curry, pencipta Pharrell Williams dan ikon rancangan bual bicara Oprah Winfrey telah pun menyertai Threads dan menyiarkan beberapa mesej.

Netflix, Spotify, Amazon dan Coca-Cola semuanya telah membuka akaun Threads rasmi.

Tetapi beberapa pemegang akaun terbesar Instagram masih belum menerima pakai tapak saudara. Lionel Messi, Dwayne Johnson, Justin Bieber dan Beyonce masih belum menceburi Threads. — AFP

Related Post

Leave a Comment