Apa jejak karbon? Lelaki Amerika terbang 23 juta batu

Donna

NEW YORK, 11 Julai — Tom Stuker telah terbang kira-kira 23 juta batu dalam tiga dekad, sama seperti 48 perjalanan pergi dan balik ke bulan, tetapi warga Amerika itu berkata dia tidak bimbang dengan jejak karbonnya.

Stuker, yang digelar sebagai penumpang udara paling banyak mengembara di dunia, menganggarkan dia telah menghabiskan masa yang sama dengan tiga daripada 69 tahunnya di dalam pesawat dan di lapangan terbang.

Ahli perniagaan dari New Jersey mengembara purata 994,000 batu (1.6 juta kilometer) setahun, walaupun pada 2019 dia mencatatkan 1.5 juta batu.

“Saya tidak akan melakukannya lagi,” katanya kepada AFP, mengakui bahawa walaupun baginya ia adalah terlalu banyak.

Stuker berhutang perjalanannya kepada pas seumur hidup yang dibelinya daripada United Airlines dengan harga AS$290,000 pada tahun 1990.

“Ia adalah keputusan perniagaan yang ketat, ” ingat Stuker.

Pada masa itu, perniagaan perundingan industri autonya semakin berkembang, terutamanya di Australia, dan dia mahu menjimatkan wang untuk perjalanan.

Dia kemudiannya mengambil pilihan pas pendamping, menjadikan jumlah perbelanjaannya kepada AS$510,000, yang mana dia membuat pinjaman.

“Ia mengambil masa kira-kira setengah jam untuk menjelaskan segala-galanya kepada jurubank saya, dan dia cuba membicarakan saya beberapa kali,” ingat Stuker.

Kemudian dia takut terbang, tetapi tidak lagi.

Pas itu mungkin telah menyelamatkannya berjuta-juta dolar tetapi United kelihatan gembira dengan perniagaannya – mereka telah meletakkan namanya pada tiga pesawat mereka.

Stuker telah terbang secara purata 22,000 batu seminggu sejak memperoleh pasnya dan melawat Australia kira-kira 20 kali setahun.

Dia telah dipaparkan dalam beberapa penerbitan AS dan telah mengalami beberapa penyalahgunaan di media sosial, dengan pengguna menuduhnya menyumbang kepada pemanasan global.

“Baru-baru ini seseorang menghantar komen mengatakan dia berharap saya dan seluruh keluarga saya mati akibat jejak karbon saya,” kata Stuker.

100 juta batu

Industri penerbangan menyumbang sehingga 3 peratus daripada pelepasan karbon dioksida global, tetapi pakar mengatakan kesannya terhadap suhu pemanasan bertambah buruk oleh pelepasan gas lain dan laluan pemeluwapan.

Para saintis mengatakan bahawa sumbangan industri kepada pemanasan selanjutnya boleh dihentikan dengan penurunan tahunan sebanyak 2.5 peratus dalam trafik menggunakan bahan api semasa atau peralihan kepada campuran bahan api neutral karbon sebanyak 90 peratus menjelang 2050, sasaran industri.

“Masalahnya bukan penumpang,” tegas Stuker.

“Satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah itu ialah dengan industri penerbangan itu sendiri, yang membelanjakan berjuta-juta dolar untuk mengurangkan pelepasan keseluruhannya.”

Stuker telah mengumpul lebih daripada 100 juta frequent flyer miles yang dapat digunakannya di hotel dan restoran mewah, serta kad hadiah untuk keluarga dan rakan-rakan.

Dan perkara kegemarannya tentang terbang? Makanan.

“Sebenarnya saya kena mula kurangkan semua makanan itu. Semasa pandemik, saya kehilangan 65 paun,” katanya.

Stuker berkata dia hanya pernah terlepas satu penerbangan sepanjang hidupnya dan itu kerana dia tertidur di ruang istirahat lapangan terbang.

Jadi apakah petua utama beliau untuk memastikan perjalanan yang paling lancar?

Tangkap penerbangan pertama pada hari itu kerana ia biasanya lebih murah, kurang sibuk dan tidak terjejas oleh kelewatan.

“Bangunkan punggung anda dari katil awal!” Stuker berkata. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment