Anugerah Sukan Negara 2022: Aaron Chia-Wooi Yik, Joe Ee dinobatkan sebagai Ahli Sukan dan Olahragawati Negara

Donna

PETALING JAYA, 17 Julai — Penyandang juara badminton beregu lelaki dunia Aaron Chia-Soh Wooi Yik memenangi anugerah Ahli Sukan Negara pada majlis Anugerah Sukan Negara (ASN 2022) malam ini.

Aaron-Wooi Yik mencipta sejarah apabila menjadi pasangan badminton negara pertama memenangi gelaran dunia di Tokyo Ogos lalu dan mereka diberi ganjaran dengan anugerah Ahli Sukan Negara pada majlis gilang gemilang yang diadakan di sebuah hotel terkemuka di sini.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyampaikan hadiah kepada pasangan itu, yang turut meraih gangsa dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020. Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah was in attendance.

Aaron-Wooi Yik menamatkan penantian 45 tahun Malaysia untuk kejuaraan dunia apabila menewaskan juara dunia tiga kali Mohamad Ahsan-Hendra Setiawan dari Indonesia 21-19, 21-14 pada perlawanan akhir Kejohanan Badminton Dunia di Tokyo pada 28 Ogos, 2022.

Pasangan nombor empat dunia itu memenangi gelaran Ahli Sukan Negara selepas melepasi cabaran atlet bina badan lima kali juara dunia Datuk Mohd Syarul Azman Mahen Abdullah, yang lebih dikenali sebagai Mike, dua atlet angkat berat — pemenang pingat emas angkat berat Sukan Komanwel 2022 Mohammad Aznil Bidin dan Mohamad Aniq Kasdan — dan pemenang Kejohanan Snuker Amatur Dunia Lim Kok Leong. — Bernama

Related Post

Leave a Comment