Anthropocene menandakan bencana. Bolehkah manusia mengubah haluan?

Donna

FUNAFUTI, 14 Julai — Nenek moyangnya yang jauh mendayung sampan merentasi Lautan Pasifik untuk menyelesaikan apa yang menjadi negara pulau Tuvalu, tetapi kini perubahan iklim bermakna Grace Malie dan generasinya mungkin hidup untuk melihat pulau-pulau itu ditelan laut.

Negara-negara kepulauan Pasifik adalah tanah sifar untuk kesan perubahan iklim dan nasib mereka merangkumi kerosakan alam sekitar yang menyeluruh yang menjadi ciri era manusia, Anthropocene.

Berdepan dengan dunia yang semakin panas yang boleh menyelubungi rumahnya selama-lamanya, Malie berkata adalah mudah untuk berfikir dia dan rakyatnya “tiada masa depan”.

Tetapi juru kempen iklim berusia 24 tahun itu berkata golongan muda berazam untuk melakarkan nasib mereka sendiri – walaupun mereka tidak dapat menghentikan pelepasan pemanasan planet sendiri.

“Saya tetap berharap,” katanya kepada AFP dalam temu bual. “Generasi saya benar-benar mengambil perkara ke tangan mereka sendiri.”

Malie telah berusaha untuk berkongsi kisah komunitinya sebagai sebahagian daripada peranannya dengan Inisiatif Negara Meningkat, perkongsian global yang dilancarkan oleh negara atol Pasifik untuk memelihara kedaulatan dan warisan mereka.

“Mungkin ada penyelesaian di luar sana, perkara yang tidak pernah kami fikirkan, idea inovatif,” katanya.

Bahan api fosil yang menjana revolusi perindustrian dan kemakmuran telah memanaskan planet 1.2 darjah Celsius, mencetuskan cuaca ekstrem dan pergolakan manusia.

Minggu lepas menyaksikan rekod untuk hari paling panas di Bumi, pada tiga hari berturut-turut.

Lautan, tanah dan hutan telah direndahkan secara berbahaya, dan sistem sokongan hidup utama di seluruh planet ini berisiko.

Manusia telah menolak satu-satunya rumah mereka dengan baik ke dalam zon bahaya. Bolehkah kita mengubah cara kita dan membina kehidupan yang mampan di Bumi?

Ramai pakar mengatakan bahawa ia masih – jika hanya – dalam genggaman kita, dan kita harus berani membayangkan untuk berkembang maju, dan bukannya hanya bertahan dalam dunia yang teruk.

Runtuh

Laporan Pembangunan Manusia PBB tahun lalu memberi amaran bahawa orang di seluruh dunia sedang menghadapi ribut ketidakpastian yang sempurna, dikaitkan dengan “tekanan planet yang tidak stabil dan ketidaksamaan Anthropocene”, transformasi masyarakat dan polarisasi politik.

Pedro Conceicao, yang mengetuai laporan itu, berkata dia bimbang bahawa kebimbangan “keruntuhan” mengaburkan keupayaan manusia untuk membayangkan cara untuk berkembang.

Itu menyuarakan kebimbangan para saintis iklim bahawa perasaan “kiamat” orang ramai menghalang kemajuan.

Erle Ellis, seorang profesor di Universiti Maryland, Baltimore County, mengakui bahawa “masa terbaik untuk menjadi neutral karbon seratus peratus ialah semalam”.

Namun manusia tidak terperangkap dalam kitaran kemusnahan, katanya.

“Kami mampu memanfaatkan jumlah tenaga yang luar biasa untuk melakukan sesuatu pada skala, kami boleh terbang, kami boleh meninggalkan planet ini,” katanya.

“Perkara berubah sangat pantas sekarang, jadi terdapat banyak kemungkinan masa depan yang tidak akan pernah wujud pada masa lalu, yang realistik sekarang.”

Tetapi adakah orang membayangkan masa depan ini? Atau bagaimana untuk mengelakkan malapetaka?

“Sebagai penulis, sebagai pencipta, sangat mudah untuk membina dystopia,” kata novelis Manda Scott kepada AFP.

Dia berpendapat jawapannya ialah “thrutopias” yang menceritakan kisah perubahan, dan telah menjalankan bengkel untuk berkongsi idea ini dengan penulis lain.

“Imaginasi kita tentang masa depan sangat terkunci dalam sistem semasa,” kata Scott, yang juga telah menulis novel thrutopian baru.

“Lebih mudah untuk membayangkan kepupusan total kehidupan di Bumi daripada menamatkan kapitalisme pemangsa, kerana kami fikir ini adalah caranya.”

Dia menggambarkan membayangkan transformasi yang mungkin dilalui oleh masyarakat dan alam semula jadi manusia untuk berkembang maju seperti meneka bentuk ulat yang mungkin berlaku pada masa dewasa.

“Sekiranya anda tidak mengetahui proses itu, saya cukup memberi jaminan bahawa tidak mungkin anda meramalkan rama-rama daripada ulat,” katanya.

Memetakan laluan

Beberapa tempat perlu berhadapan dengan kemungkinan perubahan radikal secara lebih langsung daripada negara kepulauan Pasifik, dengan sesetengahnya menghadapi menjadi tidak dapat didiami walaupun dunia memenuhi matlamat perjanjian Paris yang akhirnya mengehadkan pemanasan kepada 1.5 darjah Celsius.

Tuvalu, Kiribati dan Kepulauan Marshall menyeru penyelesaian global yang menjamin negeri mereka “kewujudan kekal” walaupun laut meningkat.

Ia adalah kisah sebenar yang memberi inspirasi kepada Grace Malie, yang bekerjasama dengan orang lain untuk merekodkan sejarah lisan untuk arkib budaya dalam talian, sebahagian daripada dorongan untuk perlindungan Unesco untuk warisan Tuvalu.

Datuknya, keturunan ketua, adalah antara yang ditemu bual.

Sebagai penjaga salasilah keluarga, lelaki berusia 75 tahun itu boleh menjejaki warisan turun temurun.

“Orang Pasifik berasal dari barisan pelayar yang panjang, pahlawan dan mereka membawa semangat itu, ketabahan itu,” kata Malie, yang berkata dia “rendah hati” memikirkan pelayaran laut hebat nenek moyangnya.

“Terima kasih atas ketabahan dan kerja keras mereka serta keberanian mereka. Itu telah disampaikan kepada kami sekarang, dan kami berharap dapat membanggakan mereka.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment