Ancelotti tidak mengikut citarasa presiden Brazil Lula sebagai jurulatih kebangsaan

Donna

BRASILIA, 7 Julai — Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva mengkritik pelantikan Carlo Ancelotti sebagai jurulatih bola sepak Brazil yang baharu, dengan mendakwa dia lebih baik menyelesaikan masalah pasukan kebangsaan Itali.

Ancelotti dari Itali, yang telah memenangi Liga Juara-Juara dengan rekod empat kali sebagai jurulatih, akan mengambil alih kendalian sebelum Copa America di Amerika Syarikat Jun depan selepas menghormati tahun terakhir kontraknya bersama Real Madrid.

“Saya mengagumi Ancelotti, tetapi dia tidak pernah menjadi jurulatih kebangsaan Itali,” kata Lula kepada stesen TV SBT pada Khamis.

“Mengapa dia tidak menyelesaikan masalah Itali, yang tidak layak ke Piala Dunia 2022?” tambah lelaki berusia 77 tahun itu.

Sementara itu, jurulatih Fluminense, Fernando Diniz akan bertanggungjawab ke atas Brazil untuk perlawanan kelayakan Piala Dunia 2026 pembukaan mereka.

“Saya peminat Diniz,” kata Lula. “Dia mempunyai personaliti, kreativiti dan dialah yang memerintah bilik persalinan.”

Konfederasi Bola Sepak Brazil (CBF) telah memilih Ancelotti yang berusia 64 tahun kerana percaya salah seorang jurulatih paling berjaya dalam sejarah bola sepak Eropah akan membawa mereka trofi Piala Dunia keenam tetapi pertama sejak 2002.

Hasrat itu lebih besar selepas saingan sengit Argentina menang di Qatar Disember lalu.

Brazil tersingkir di suku akhir dan jurulatih Tite berundur.

“Sangat mudah untuk melatih kelab di Eropah dengan 11 pemain antarabangsa dalam pasukan,” kata Lula.

“Apa yang sukar ialah datang ke sini dan melatih Corinthians (yang berada dalam bahaya penyingkiran daripada liga teratas).

“Saya ingin melihat sama ada Ancelotti melakukan kerja yang baik dengan Corinthians.”

Lula berasa pesimis bahawa tidak kira siapa jurulatih mereka akan menghadapi masa yang sukar dalam kelayakan Piala Dunia bersama generasi pemain Brazil sekarang.

“Masalahnya bukan Diniz, masalahnya hari ini kami tidak memiliki tahap pemain yang kami ada pada era sebelumnya,” kata Lula.

Ancelotti akan menjadi pemain bukan Brazil keempat yang melatih Brazil. Yang terakhir ialah pemain Argentina Filpo Nunez yang mengendalikan satu perlawanan pada 1965. — AFP

Related Post

Leave a Comment