Ancelotti: ‘Saya tidak akan bercakap tentang Brazil, saya jurulatih Real Madrid’

Donna

LOS ANGELES, 21 Julai ― Jurulatih Real Madrid, Carlo Ancelotti bertindak semalam untuk mengurangkan perbincangan mengenai kemungkinan perpindahannya ke pasukan kebangsaan Brazil pada masa hadapan, dengan berkata dia memberi tumpuan kepada gergasi Sepanyol itu dan musim mereka akan datang.

“Saya tidak akan pernah bercakap tentang Brazil, tentang apa yang akan berlaku,” kata pemain Itali itu kepada pemberita di Los Angeles, di mana Real Madrid akan bermain yang pertama daripada empat perlawanan persahabatan AS pada Ahad menentang AC Milan di Rose Bowl.

“Saya jurulatih Real Madrid dan saya kekal di sini,” tegas Ancelotti, dua minggu selepas presiden Konfederasi Brazil, Ednaldo Rodrigues menyatakan Ancelotti bersedia untuk menjadi pemain asing pertama dalam hampir 60 tahun melatih Selecao selepas kontrak Real Madridnya tamat.

Itu akan meletakkan pemain Itali itu menerajui masa untuk Copa America di Amerika Syarikat mulai Jun 2024, tetapi Ancelotti berkata baginya subjek itu ditutup.

“Saya tidak akan bercakap mengenai perkara ini lagi,” katanya, sambil menyatakan bahawa dia mempunyai kontrak dengan Real Madrid “sehingga 30 Jun, 2024”.

Ancelotti juga enggan mengulas mengenai peluang Madrid untuk menandatangani bintang Perancis Kylian Mbappe, yang terlibat dalam pertikaian kontrak dengan Paris Saint-Germain.

Mbappe “adalah pemain yang tidak berada di Madrid,” katanya. “Untuk bercakap tentang pemain yang tidak berada di sini, ia nampaknya tidak sesuai untuk saya.”

Ancelotti memang membincangkan rancangannya untuk menangani pemergian pemenang Ballon d’Or Karim Benzema, yang bulan lalu menandatangani perjanjian tiga tahun dengan Al-Ittihad di Arab Saudi.

Dia berkata dia akan bereksperimen dengan sistem yang mengeksploitasi potensi serangan pemain seperti Jude Bellingham dari England dan Arda Guler dari Turki.

Walaupun pengganti langsung elit untuk Benzema masih belum tiba, Ancelotti berkata dia berpuas hati dengan cara skuad Real Madrid bersatu untuk musim depan.

“Bagi saya, skuad telah bertambah baik,” katanya. “Kami telah kehilangan seorang pemain yang telah menjadi asas selama bertahun-tahun di Karim, yang kami doakan yang terbaik dan yang pernah menjadi legenda kelab. Tetapi kami mempunyai kumpulan yang sangat muda yang kami yakin akan memberi kami banyak kepuasan,” katanya.

Selepas sidang akhbar, Ancelotti mengetuai latihan pertama di Universiti California di Los Angeles, di mana beberapa ratus peminat hadir untuk mengalu-alukan pasukan itu.

Pada 26 Julai pasukan itu pergi ke Texas untuk menentang Manchester United di Houston sebelum El Clasico menentang Barcelona di Dallas pada 29 Julai.

Sebelum kembali ke Sepanyol, Madrid akan menentang Juventus di Orlando, Florida, pada 2 Ogos. ― AFP

Related Post

Leave a Comment