Ambulans Komuniti Subang Jaya di ambang penutupan, dana yang mencukupi untuk beroperasi hanya untuk dua bulan lagi

Donna

KUALA LUMPUR, 13 Julai — Ambulans Komuniti Subang Jaya amat memerlukan sumbangan dan tajaan bagi meneruskan perkhidmatan kecemasan percuma mereka.

Pertubuhan bukan untung yang telah menangani kecemasan perubatan dalam masyarakat sejak lima tahun lalu hanya mempunyai dana yang mencukupi untuk terus beroperasi selama dua bulan lagi, menurut portal SJ Echo.

Perkhidmatan percuma itu pada mulanya ditubuhkan oleh Komuniti Bantuan Kecemasan Bomba Subang Jaya, juga dikenali sebagai SJ Beacon.

Menurut presiden SJ Beacon TH Teoh, kos untuk menyelenggara dan melengkapkan ambulans serta membiayai perbelanjaan operasi pentingnya menjadi lebih mencabar untuk ditanggung.

“Jika kami tidak dapat mengumpul dana yang mencukupi dalam tempoh ini (dua bulan) untuk menambah jumlah yang semakin berkurangan, kami tidak mempunyai pilihan lain selain menutup perkhidmatan secara kekal.

“Perkhidmatan ambulans komuniti kami memainkan peranan penting dalam menyediakan bantuan perubatan segera kepada mereka yang memerlukan.

“Selama bertahun-tahun, pasukan paramedik dan profesional perubatan kami yang berdedikasi telah bertindak balas terhadap pelbagai kecemasan, menyelamatkan nyawa dan memastikan kesejahteraan ahli komuniti kami,” kata Teoh.

Beliau menambah bahawa kos pengendalian ambulans komuniti juga meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini berikutan peningkatan jumlah kes yang mereka terima.

Perkhidmatan itu kini memerlukan hampir RM25,000 sebulan untuk dijalankan.

“Pada 2020, kami bertindak balas terhadap 557 kes kecemasan perubatan di Subang Jaya sahaja. Ini meningkat kepada 1,008 pada 2021 dan 1,026 pada 2022,” katanya.

Memandangkan perkhidmatan perubatan kecemasan yang berkualiti adalah hak asasi untuk semua orang dalam komuniti, SJ Beacon akan melancarkan kempen mengumpul dana untuk ambulans komuniti mereka dengan menghubungi pemimpin komuniti, perniagaan tempatan dan individu.

“Sokongan dan sumbangan kewangan anda boleh membuat perbezaan yang ketara dalam memastikan kesinambungan perkhidmatan ambulans komuniti kami.

“Dengan menderma untuk tujuan kami, anda akan menyumbang secara langsung kepada kesejahteraan komuniti kami dan menyelamatkan nyawa semasa detik-detik kritikal yang memerlukan,” katanya.

Antara cara orang ramai boleh menyumbang kepada NGO termasuk melalui sumbangan sekali, sumbangan bulanan, sumbangan korporat atau juga dengan menjadi sukarelawan.

Mereka yang ingin membantu, boleh menyumbang kepada Persatuan Bantuan Kecemasan dan Bomba Komuniti Subang Jaya (nombor akaun bank Alrajhi: 12300-1170704566).

Tags

Related Post

Leave a Comment