Amalan dan Doa Hari Raya Aidil Adha untuk Umat Islam

Donna

Ulama mengatakan sunnah menghidupkan malam hari raya. Berikut adalah bacaan amalan dan doa selamat hari raya Aidil Adha untuk umat Islam.

Imam an-Nawawi dalam Kitab al-Adzkar menjelaskan tentang sunnah menghidupkan malam hari raya dengan memikirkan Allah SWT, mengerjakan solat, dan sebagainya, beramal, dan mentaati Allah SWT.

Ini berdasarkan hadis, “Sesiapa yang menghidupkan malam dua hari raya, hatinya tidak akan mati pada hari matinya hati yang lain.” (Riwayat Ibnu Majah dan Imam Syafi’i)

Imam an-Nawawi mengatakan hadis tersebut dhaif, tetapi beliau menyebut dalam kitab fadhilat sedekah bahawa dibolehkan bagi umat Islam menggunakan hadis ini.

Dalam redaksi riwayat lain disebutkan, “Sesiapa yang mendirikan solat pada malam dua hari raya hanya kerana mengharapkan keredhaan Allah SWT, maka hatinya tidak akan mati apabila hati yang lain mati.”

Selain itu, disunnahkan membaca takbir pada malam dua hari raya. Disunnahkan pada hari raya Aidilfitri bermula dari terbenam matahari, sehingga imam solat Id bertakbiratul ihram.

Ia juga dianjurkan selepas solat Maktubah dan dalam semua keadaan. Bukan itu sahaja, umat Islam juga digalakkan memperbanyakkan bacaan ketika berada di majlis orang ramai.

Dianjurkan untuk bertakbir semasa berjalan, duduk atau berbaring, baik dalam perjalanan ke masjid mahupun tidur.

Apabila tiba hari raya Idul Adha, maka takbir diumumkan bermula selepas solat Subuh dari hari Arafah hingga selesai hari Tasyrik, selepas solat Asar, takbir sekejap kemudian berakhir.

Ulama Syafi’iyah berkata, berikut bacaan takbir yang boleh dibaca pada malam hari raya aidil adha,

Ya Tuhan, Ya Tuhan, Ya Tuhan, Ya Tuhan, Ya Tuhan

Arab Latin: Allaahu Akbar, Allaahu Akbar, Allaahu Akbar.

Maksudnya: “Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar”

Sebutan dibaca tiga kali dan boleh diulang seperti yang dikehendaki. Imam Syafi’i dan ulama Syafi’iyah berkata, jika ingin bacaan tambahan,

Ya Tuhan Tuhan memberkati kamu Amin لَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ

Arab Latin: Allaahu Akbar Kabiiraw walhamdu lillaahi katsiiraa. Wa sub-haar laahi bukkrataw wa ashiilaa. Laa ilaaha illal laahu wa laa na’budu ilaa aahu mukhlishiina lahud diin. Walaw karihal kaafiruun. Laa ilaa- ha illa llahu wahdah sadaqa wa’dah. Wa nashara ‘abdahu wa hazamal ahzaaba wahdah. Laa ilaha illal laahu wal laahu akbar.

Maksudnya: “Allah Maha Besar, segala puji dan setinggi-tinggi pujian hanya milik Allah. Maha Suci Allah pada waktu pagi dan petang. Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, dan kami tidak menyembah melainkan Allah. dengan memurnikan agama kepada-Nya walaupun orang-orang kafir membencinya.Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah Yang Maha Esa, pasti benar janjinya dan menolong hamba-Nya. Dan memusnahkan persekutuan orang-orang kafir. sendiri. Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, dan Allah Maha Besar.”

Jumhur ulama Syafi’iyah mengatakan boleh membaca takbir Idul Adha dengan bacaan berikut:

Ya Tuhan, Ya Tuhan, Ya Tuhan

Allaahu Akbar Allaahu Akbar Allaahu Akbar. laa ilaaha illallaahu wallaahu akbar. Allaahu Akbar wa lillaahilhamd

Maksudnya: “Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Tiada Tuhan selain Allah, dan Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah.”

Selain takbiran, satu lagi amalan khas dan solat sunat Aidil Adha ialah menyembelih binatang korban dan berdoa untuknya. Merumuskan arkib detikHikmah, berserta bacaan doa korban seperti yang diriwayatkan oleh Imam Muslim.

Bahasa Arab Latin: Bismillah, Allahumma taqobbal min Muhammad wa aali Muhammad, wa min ummati Muhammad

Maksudnya: “Dengan nama Allah Ya Allah terimalah dari Muhammad dan dari keluarga Muhammad dan dari umat Muhammad.”

Jika anda ingin menyembelih binatang korban, anda boleh membaca doa berikut:

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّآ ۖ إِنَّكَ أَنتَ ٱلسَّمِيعُ ٱلْعَلِيمُ

Arab Latin: Rabbana taqabbal minnā, innaka antas-samī’ul-‘alīm

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, kami terima daripada kami (amalan kami), sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Related Post

Leave a Comment