Alves berkata dia tidak bersalah dalam temu bual pertama sejak ditangkap

Donna

BARCELONA, 21 Jun — Pertahanan Brazil, Dani Alves, yang sedang menunggu perbicaraan di Sepanyol atas dakwaan merogol, mempertahankan dia tidak bersalah dalam satu temu bual yang diterbitkan hari ini, dengan mengatakan dia mempunyai “hati nurani yang bersih”.

Lelaki berusia 40 tahun itu ditahan pada Januari di Barcelona selepas dituduh merogol seorang wanita muda di bilik air sebuah kelab malam di bandar itu pada akhir Disember.

Bekas bintang Barcelona dan Paris Saint-German itu telah ditahan dalam tahanan tanpa jaminan kerana mahkamah yang menyiasatnya merasakan ada risiko dia akan cuba melarikan diri.

“Saya mempunyai hati nurani yang benar-benar jelas mengenai apa yang berlaku malam itu di bilik mandi kawasan VIP kelab malam Sutton,” katanya kepada akhbar harian. La Vanguardia dalam wawancara pertamanya sejak ditangkap.

“Apa yang berlaku dan apa yang tidak berlaku. Dan apa yang tidak berlaku ialah saya memaksa wanita ini melakukan apa sahaja yang kami lakukan,” tambahnya.

Apabila cerita itu mula-mula pecah – dan sebelum dia ditangkap – Alves dalam temu bual televisyen pada mulanya menafikan mengenali wanita itu.

Tetapi apabila disoal siasat oleh penyiasat selepas penahanannya, dia mengubah ceritanya, menegaskan bahawa mereka mempunyai hubungan suka sama suka.

Dalam artikel hari ini, dia memberitahu La Vanguardia bahawa dia telah berbohong pada mulanya kerana dia takut isterinya akan meninggalkannya jika dia mengaku dia pernah bersama wanita lain.

“Saya berjuang mati-matian untuk menyelamatkan perkahwinan saya daripada kecurangan saya, tanpa bimbang tentang akibat yang saya bayar hari ini.”

Ketika didakwa merogol, Alves sedang bercuti di Barcelona selepas bermain untuk Brazil pada Piala Dunia di Qatar.

Mahkamah Sepanyol minggu lalu menolak permintaannya untuk dibebaskan dengan ikat jamin sementara dia menunggu perbicaraan, dengan alasan bahawa dia adalah risiko penerbangan dan ada yang boleh dipercayai terhadapnya untuk mewajarkan pertuduhan.

milik Alves La Vanguardia temu bual mendominasi rancangan sembang televisyen hari ini dan mencetuskan reaksi marah daripada beberapa kumpulan wanita.

“Meremehkan keganasan jantina, menyokong penceroboh, memburukkan mangsa, menyebabkan lebih banyak kemudaratan kepadanya dan menyemarakkan budaya rogol,” delegasi kerajaan Sepanyol menentang keganasan gender, Victoria Rosell, tweet.

Selepas penahanannya, Alves dipecat oleh kelab Mexiconya Pumas UNAM.

Dalam kerjaya yang sangat berjaya, Alves memenangi 42 gelaran bola sepak, termasuk tiga Liga Juara-Juara bersama Barcelona dan dua Copa America bersama Brazil. — AFP

Related Post

Leave a Comment