Alonso bimbang tentang tekanan pengembangan F1

Donna

SILVERSTONE (United Kingdom), 7 Julai — Juara dunia dua kali Fernando Alonso melahirkan kebimbangannya semalam bahawa pertumbuhan besar-besaran kalendar Formula Satu boleh menjadi terlalu tertekan bagi pasukan.

Sukan itu minggu ini mengumumkan rekod kalendar 24 perlumbaan untuk 2024 untuk berlangsung dari Mac hingga Disember, dengan ujian akan berlangsung pada bulan Februari, menjelang perlumbaan pembukaan.

Pemandu Aston Martin itu berkata dia percaya ia terlalu banyak dan pasti akan membebankan ahli pasukan kerana musim ini hampir merentasi hampir sepanjang tahun.

Apabila dia membuat penampilan sulung bersama Minardi pada 2001, pemandu yang kini berusia 41 tahun itu memulakan musim 17 perlumbaan, kebanyakannya di Eropah, bermula dari Mac hingga Oktober.

“Saya memahami semua faedah mempunyai 24 perlumbaan dan sebab di sebalik melakukan begitu banyak perlumbaan,” katanya. “Ia adalah sukar. Terdapat banyak minat dalam F1 dan permintaan yang besar.

“Jadi, adalah baik untuk pergi ke negara baharu dan mengadakan perlumbaan baharu — tahun ini ia akan berada di Las Vegas dan beberapa tahun lalu ia adalah Qatar. Dan sangat bagus untuk membuka sukan ini kepada negara baharu.

“Ada lebih banyak pendapatan untuk semua orang. Saya faham itu, tetapi saya fikir untuk ahli pasukan, bilangan perlumbaan yang baik ialah 18.

“Lebih daripada 18, atau 19, dan anda mula menekankan semua mekanik – dan media – dan semua orang berada di belakang dari Februari hingga Disember.

“Banyak yang perlu dihadapi dan perlu dimiliki…. Kami, kami pemandu, mempunyai segala keselesaan dan mereka menjaga kami semampu mereka, jadi kami tidak boleh merungut terlalu banyak.

“Tetapi sebenarnya saya faham ia sukar untuk orang lain.”

Pemain Sepanyol itu bercakap di Silverstone berikutan pelancaran rasmi fasa pertama kampus teknologi baharu pasukan Aston Martinnya di seberang jalan dari pintu masuk utama litar.

Selepas penurunan prestasi berikutan larian podium, Alonso berkata dia tidak bimbang dan meramalkan bahawa Aston Martin boleh menjadi pencabar sekali lagi dalam Grand Prix British Ahad ini.

“Kita harus melakukannya dengan baik di sini,” katanya. “Silverstone adalah trek yang luar biasa untuk dipandu dengan banyak selekoh laju dan mungkin litar baru-baru ini tidak sesuai dengan kereta kami.”

Formula Satu telah menjana minat dan pertumbuhan yang semakin meningkat sejak sukan itu diambil alih oleh kumpulan American Liberty Media. — AFP

Related Post

Leave a Comment