Alcaraz, Rybakina dalam memenangi Wimbledon bermula apabila hujan menyebabkan malapetaka

Donna

LONDON, 5 Julai — Pemain nombor satu dunia Carlos Alcaraz dan juara bertahan wanita Elena Rybakina mendapat tawaran Wimbledon untuk memulakan kemenangan semalam apabila hujan lebat membawa malapetaka kepada jadual Kelab All England.

Hanya satu jam permainan boleh dilakukan di gelanggang luar, yang bermakna 69 daripada 77 perlawanan yang dirancang tidak dapat diselesaikan.

Hanya lapan perlawanan berlangsung di Gelanggang Satu dan Gelanggang Tengah berbumbung.

Alcaraz berlumba melalui set pertama menentang pemain veteran Perancis, Jeremy Chardy dalam masa 22 minit sahaja sebelum patah dua kali pada set kedua.

Chardy, yang sebelum ini mengumumkan bahawa Wimbledon akan menjadi kejohanan terakhir dalam kariernya, menarik darah pertama pada set ketiga untuk mendahului 4-2, tetapi Alcaraz membalas dengan kuat, memastikan kemenangan 6-0, 6-2, 7-5 dengan ace.

“Saya suka bermain pertarungan dan saya sangat gembira kerana telah bermain pada tahap yang hebat, kami berdua, pada set ketiga,” kata pemain Sepanyol itu.

“Saya sangat gembira dapat melepasi pusingan pertama ini.”

Juara Terbuka AS itu dilihat sebagai salah satu daripada beberapa ancaman yang boleh dipercayai kepada Novak Djokovic, yang menyasarkan mahkota Wimbledon kelapan untuk menyamai rekod lelaki Roger Federer.

Penghormatan Federer

Gelanggang Pusat Wimbledon memberi penghormatan kepada Federer yang hebat dari Switzerland sebelum permulaan permainan ketika dia kembali ke tempat beberapa kejayaan terbesarnya.

Orang ramai memberi Federer, yang bersara pada September, tepukan gemuruh yang berpanjangan diselangi dengan sorakan ketika dia memasuki kotak diraja, yang mengancam untuk mendahului perlawanan pertama kejuaraan untuk Rybakina.

Pilihan ketiga dari Kazakhstan itu tertangkap dingin pada set pembukaan, melakukan kesalahan dua kali pada mata pertamanya dalam perjalanan untuk kehilangan permainan servis pertamanya kepada pemain bukan pilihan dari Amerika Shelby Rogers tetapi dia bangkit dengan kuat untuk menang 4-6, 6-1, 6-2 .

“Ia benar-benar sukar untuk saya hari ini,” kata Rybakina. “Saya agak gementar, dan saya tidak dapat menyembunyikannya.

“Kesalahan berganda menyatakan semuanya pada awal perlawanan. Saya sangat gembira dapat ke pusingan lain.”

Murray melalui

Juara dua kali Andy Murray menewaskan rakan senegaranya dari Britain, Ryan Peniston dalam straight set.

Bekas pemain nombor satu dunia, Murray, yang memenangi kejuaraan Wimbledon pertamanya pada 2013 sebelum menambah yang kedua tiga tahun kemudian, menang 6-3, 6-0, 6-1.

Kini berada di kedudukan 40, dan bermain dengan pinggul logam, pemain berusia 36 tahun itu mempunyai kuasa dan kemahiran yang terlalu tinggi untuk Peniston, pemain nombor 268 dunia.

“Sungguh mengagumkan untuk kembali ke Gelanggang Tengah sekali lagi,” kata Murray.

“Saya bermula dengan agak gugup, saya agak tentatif tetapi apabila saya mendapat rehat saya bermain beberapa perkara yang bagus. Terdapat tanda-tanda yang baik.”

Pemain nombor dua dunia dan juara Terbuka Australia Aryna Sabalenka mara ke pusingan kedua dengan kemenangan 6-3, 6-1 ke atas Panna Udvardy dari Hungary, mengambil kesempatan sepenuhnya bermain di bawah bumbung Gelanggang Tengah.

Sabalenka mara ke separuh akhir Wimbledon pada 2021, tetapi diharamkan pada 2022 bersama semua pemain Belarusia dan Rusia kerana pencerobohan Ukraine.

Ons Jabeur, naib juara 2022, menang 6-3, 6-3 menentang Magdalena Frech dari Poland.

Sementara itu, ketua Wimbledon mengecilkan kebimbangan mengenai kelembapan di Gelanggang Tengah walaupun tertangguh lama semasa perlawanan pusingan pertama Djokovic menentang Pedro Cachin pada Isnin.

Pengarah operasi Michelle Dite berkata terdapat lebih banyak kelembapan di rumput daripada jangkaan tetapi penganjur tidak merancang untuk melakukan sesuatu yang berbeza semalam.

“Tiada apa-apa yang pelik,” katanya. “Ia adalah satu set keadaan dengan kawalan alam sekitar dalam mangkuk.

“Tiada apa-apa yang rosak. Tiada apa yang bermakna kami tidak yakin untuk bermain hari ini.” — AFP

Related Post

Leave a Comment