Alcaraz menyiram bunga api Rune untuk mara ke separuh akhir Wimbledon buat kali pertama

Donna

LONDON, 13 Julai ― Ia disifatkan sebagai pertarungan pemain berusia 20 tahun tetapi Carlos Alcaraz menaikkan pangkat kepada rakan zaman kanak-kanaknya Holger Rune ketika dia menyiram bunga api Denmark untuk mara ke separuh akhir Wimbledon buat kali pertama dengan 7- 6(3) 6-4 6-4 kemenangan semalam.

Kedua-dua tyros itu, yang dilahirkan berselang enam hari, bertanding pada suku akhir Wimbledon lelaki yang buat pertama kalinya dalam era profesional menampilkan dua pemain berusia bawah 21 tahun.

Walaupun masih muda, Alcaraz sudah berada di tempat sendiri dalam kalangan elit tenis lelaki dan menghasilkan prestasi yang membawanya ke puncak ranking dengan tidak pernah membenarkan Rune mendapat kelebihan, tidak kira berapa banyak pukulan mencolok yang dihasilkan oleh Denmark.

“Ia menakjubkan bagi saya, impian sejak saya mula bermain tenis. Ia adalah impian untuk dapat bermain separuh akhir di sini,” kata Alcaraz selepas mengadakan perlawanan separuh akhir dengan pilihan ketiga dari Russia, Daniil Medvedev pada Jumaat.

“Saya bermain pada tahap yang hebat, saya tidak menjangka akan bermain pada tahap yang begitu hebat di permukaan ini. Bagi saya, ia gila,” tambah pemain Sepanyol itu yang lebih bermain di gelanggang tanah liat dan keras.

Selepas menyelamatkan mata pecah dalam permainan pembukaan perlawanan, Alcaraz mempamerkan aksi megah di hadapan Ratu Camilla dari Britain untuk menamatkan harapan Rune untuk menjadi pemain Denmark pertama dalam tempoh 65 tahun untuk mara ke separuh akhir Kelab All England.

Pilihan keenam Rune pastinya memenangi kebanyakan mata yang menggembirakan orang ramai, sama ada ia adalah tweener di antara kaki atau voli refleks hebat yang dipukulnya di jaring selepas Alcaraz melesat kembali ke garisan dasar untuk mendapatkan lob.

Tetapi pilihan utama itu, sudah pun berada dalam kelab pemenang Grand Slam selepas menjuarai Terbuka AS tahun lalu, enggan gusar dan terus memenangi mata yang penting.

Riak muka Rune sangat meluat apabila dia melakukan double fault untuk ketinggalan 4-3 pada tiebreak set pertama merumuskan perasaannya.

Alcaraz menerkam kesilapan itu untuk memenangi empat mata semasa berlari dan mengeluarkan jeritan memekakkan telinga ke arah kotaknya ketika dia menyegel set itu dengan pemenang membalas servis bergemuruh.

Titik putus

Rune cuba sedaya upaya untuk menarik orang ramai di belakangnya, sambil mengangkat tangannya untuk menggesa peminat meningkatkan kelantangan di Gelanggang Tengah.

Tetapi beberapa saat kemudian dia dibiarkan berwajah merah dan merenung ke dalam padang dengan tidak percaya apabila dia dengan hebat merembat bola ke dalam jaring walaupun mempunyai gelanggang terbuka yang boleh digunakan.

Itu memberikan Alcaraz mata rehat pertamanya dalam perlawanan itu dan pemain Sepanyol itu dengan gembira menyumbat permainan dengan satu lagi servis yang terik.

Goyangan dari Rune itu sudah cukup untuk Alcaraz melarikan diri dengan set itu dan sejak itu dia terbukti tidak dapat dihalang, dengan pemain Sepanyol itu patah lagi pada permainan kelima pada perlawanan ketiga.

Selepas Alcaraz gagal menukar tiga mata perlawanan pertamanya, termasuk kesalahan berganda pada salah satu daripadanya, dia melakar kemenangan apabila Rune menampar servis yang lama.

Kedua-dua sahabat itu, yang membesar bermain beregu bersama sebagai bayi lelaki berwajah bayi, berkongsi pelukan hangat di jaring sebelum pemain Sepanyol itu bersandar dan mengeluarkan raungan yang maha kuasa ke langit – menunjukkan betapa besarnya kemenangan ini baginya.

“Pada mulanya saya sangat gementar bermain di suku akhir di Wimbledon, tetapi lebih-lebih lagi menentang Rune,” kata Alcaraz, yang sudah memenangi 12 gelaran dalam karier mudanya.

“Seseorang yang sebaya dengan saya bermain pada tahap yang hebat. Sukar untuk menentangnya tetapi apabila anda masuk ke suku akhir tiada kawan.

“Anda perlu fokus pada diri sendiri dan saya rasa saya melakukan yang terbaik dalam bahagian itu.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment