Alcaraz mengambil langkah seterusnya untuk memburu kejayaan Wimbledon

Donna

LONDON, 12 Julai — Carlos Alcaraz menyasarkan perlawanan separuh akhir Wimbledon pertama pada hari Rabu manakala Elena Rybakina menentang Ons Jabeur dalam ulangan perlawanan kejuaraan tahun lepas.

Daniil Medvedev berdepan tugas sukar menentang pemain bukan pilihan, Christopher Eubanks pada suku akhir dan pilihan kedua wanita Aryna Sabalenka berdepan Madison Keys dari Amerika.

Pemain nombor satu dunia Alcaraz cepat membiasakan diri dengan rumput ketika dia bersedia untuk menentang rakannya Holger Rune di Gelanggang Tengah.

Kedua-dua pemain kedua-duanya hanya 20 tetapi Alcaraz sudah mempunyai Grand Slam di bawah tali pinggangnya — Terbuka AS tahun lepas

“Saya sangat teruja dengan perlawanan ini,” katanya. “Kami berkongsi banyak detik hebat. Kami bermain bersama sejak kami berumur 12 tahun.

“Kami tidak menghantar mesej teks antara satu sama lain, tetapi jelas kami mengenali antara satu sama lain dengan baik. Ya, saya sangat teruja dengannya. Saya rasa dia pun sama.”

Alcaraz mungkin pilihan utama di Kelab All England tetapi Novak Djokovic adalah pilihan utama — dan tidak takut untuk berkata demikian.

Bintang Serbia itu mara ke separuh akhir Wimbledon ke-12 dan menyamai rekod ke-46 di Grand Slam dengan kemenangan empat set ke atas pemain Rusia Andrey Rublev pada Selasa.

“Saya tidak mahu berlagak sombong, tetapi sudah tentu saya akan menganggap diri saya sebagai kegemaran,” kata Djokovic, yang akan menentang pemain Itali, Jannik Sinner dalam kelompok empat terakhir.

“Berdasarkan keputusan yang saya perolehi dalam karier saya di sini, empat kali terakhir di Wimbledon yang saya menangi, jadi saya menganggap diri saya kegemaran, ya.”

Dalam perlawanan suku akhir lelaki yang lain pada hari Rabu, bekas juara Terbuka AS Medvedev berdepan seri yang sukar menentang Eubanks, yang menduduki ranking ke-43, di Gelanggang No. 1.

Warga Amerika itu telah jatuh cinta dengan rumput selepas sebelum ini menyifatkan ia sebagai permukaan yang “paling bodoh” untuk dimainkan.

Misi balas dendam

Pemain pilihan keenam Jabeur tidak merahsiakan fakta bahawa dia mahu membalas dendam apabila dia menentang Rybakina.

Pemain Tunisia itu, yang pantas menjadi kegemaran ramai di Kelab All England, telah ditetapkan tahun lalu menentang pemain Kazakhstan itu sebelum perlawanan akhir terlepas daripadanya.

Jabeur berkata kalah dalam perlawanan itu “menyakitkan” tetapi dia memberikan segala-galanya.

“Saya percaya pada takdir,” katanya. “Ia tidak sepatutnya tahun itu. Mungkin perkara yang lebih besar akan datang selepas final itu. Pasti akan banyak belajar daripadanya.”

Keys telah mengekalkan profil yang agak rendah pada kejohanan tahun ini tetapi tiba-tiba mendapati dirinya kembali ke suku akhir, lapan tahun selepas kali terakhir dia mencapai peringkat yang sama.

Pemain Amerika Syarikat itu, pilihan ke-25, menjatuhkan set pertama kejohanan itu dalam kemenangan tiga set yang mengagumkan ke atas pemain Russia, Mirra Andreeva, 16 tahun.

Pilihan kedua dari Belarus Aryna Sabalenka telah memenangi tiga kejohanan tahun ini, termasuk Terbuka Australia, dan telah kelihatan semakin mengagumkan.

Kad liar Ukraine, Elina Svitolina dan pemain bukan pilihan Czech, Marketa Vondrousova mara ke separuh akhir pada hari Selasa. — AFP

Related Post

Leave a Comment