Alcaraz menewaskan Djokovic dalam lima set untuk memenangi kejuaraan Wimbledon pertama

Donna

LONDON, 17 Julai — Carlos Alcaraz menewaskan juara tujuh kali Novak Djokovic untuk menuntut gelaran Wimbledon pertamanya semalam, memusnahkan impian pemain Serbia itu untuk menyamai rekod mahkota Grand Slam ke-24.

Pemain nombor satu dunia Alcaraz bangkit daripada kejatuhan set pertama dan menyelamatkan mata set pada set kedua untuk menang 1-6, 7-6 (8/6), 6-1, 3-6, 6-4 selepas empat jam 42 minit di Gelanggang Tengah.

Ia adalah kejuaraan utama kedua untuk pemain Sepanyol berusia 20 tahun itu berikutan gelaran Terbuka AS tahun lalu ketika dia menjadi juara ketiga lelaki termuda Wimbledon.

Keputusan itu juga akan mencetuskan spekulasi hangat mengenai permulaan peralihan generasi, dengan Djokovic yang berusia 36 tahun membawa obor ‘Tiga Besar’ sekarang selepas Roger Federer bersara dan Rafael Nadal diketepikan, mungkin secara kekal.

Juara Terbuka Australia dan Terbuka Perancis, Djokovic telah membida untuk menyamai rekod Federer dalam lapan gelaran Wimbledon, menyamai rekod 24 Slam sepanjang zaman Margaret Court dan menjadi juara lelaki tertua Kelab All England.

Apabila dia memenangi kejohanan utama pertamanya di Terbuka Australia pada 2008, Alcaraz masih ketinggalan tiga bulan untuk ulang tahun kelimanya.

“Anda banyak memberi inspirasi kepada saya,” kata Alcaraz kepada Djokovic selepas menjadi pemenang kejuaraan Sepanyol ketiga, mengikut jejak langkah Manuel Santana pada 1966 dan Nadal pada 2008 dan 2010.

“Saya mula bermain tenis memerhatikan awak. Sejak saya lahir awak sudah memenangi kejohanan. Ia menakjubkan,” tambahnya sambil tersenyum selepas merembat 66 pemenang menewaskan pemain Serbia itu, mengimbangi 45 kesilapan tanpa paksaannya.

“Saya jatuh cinta dengan rumput sekarang. Ianya hebat.”

Nadal menggunakan Twitter untuk memberi hormat kepada Alcaraz, memujinya kerana membawa “kegembiraan yang besar” kepada tenis Sepanyol dan memberitahunya untuk “menikmati masa ini”.

Djokovic bermain di final kesembilannya di Wimbledon dan ke-35 di kejohanan utama, manakala bagi Alcaraz ia hanya satu saat dalam Slam berikutan kejayaannya di Terbuka AS.

“Sungguh kualiti pada penghujung perlawanan apabila anda terpaksa melakukan servis,” kata Djokovic, yang memburu mahkota Wimbledon kelima berturut-turut.

Carlos Alcaraz dari Sepanyol meraikan kejayaan menewaskan pemain Serbia Novak Djokovic semasa perlawanan tenis akhir perseorangan lelaki pada hari terakhir Kejohanan Wimbledon 2023 di Kelab Tenis All England di Wimbledon 16 Julai 2023. — Gambar AFP

Carlos Alcaraz dari Sepanyol meraikan kejayaan menewaskan pemain Serbia Novak Djokovic semasa perlawanan tenis akhir perseorangan lelaki pada hari terakhir Kejohanan Wimbledon 2023 di Kelab Tenis All England di Wimbledon 16 Julai 2023. — Gambar AFP

‘Anda layak mendapatnya’

“Anda tampil dengan beberapa permainan besar dalam situasi besar dan anda sememangnya layak mendapatnya. Luar biasa.

“Bagi saya, anda tidak pernah suka kalah dalam perlawanan seperti ini tetapi saya rasa apabila semua emosi sudah selesai, saya perlu bersyukur.”

Pemain Serbia itu, yang memenangi 34 perlawanan berturut-turut di Wimbledon, mara ke final tanpa tewas di Gelanggang Tengah sejak kekalahannya kepada Andy Murray pada 2013 dalam perlawanan kejuaraan.

Alcaraz, yang lumpuh akibat kekejangan badan semasa tewas kepada Djokovic pada separuh akhir Terbuka Perancis pada Jun, tidak dapat berpuas hati pada set pertama dan membiarkan mata rehat hilang dalam perlawanan pembukaan tujuh minit.

Peluang keemasan

Djokovic mengambil kesempatan dan mendahului 5-0 di belakang rehat berganda sebelum pemain Sepanyol itu naik ke atas papan.

Ia terlalu sedikit, sudah terlambat kerana Djokovic mendakwa set pembukaan dengan smesy.

Tetapi Alcaraz akhirnya melepaskan diri dari belenggunya dan mematahkan kedudukan 2-1 pada set kedua.

Djokovic melakukan pukulan terus pada perlawanan ketiga sebelum menyelamatkan mata rehat pada perlawanan keempat, muncul di atas rali 29 pukulan.

Pemain Serbia itu dipukul dengan pelanggaran masa dalam tie-break sebelum melihat mata set diselamatkan.

Alcaraz tidak memerlukan jemputan kedua apabila dia mengukir dan menukar mata set untuk menyamakan pertandingan dengan pemenang pukulan kilas.

Set maraton mengambil masa 85 minit apabila Djokovic mencatatkan 15 tie-break menang berturut-turut di kejohanan utama berakhir.

Alcaraz patah dalam permainan pembukaan set ketiga dan sekali lagi selepas permainan kelima yang meletihkan selama 26 minit, yang menjadi 13 deuces dan menyaksikan Djokovic menyelamatkan enam mata pecah sebelum dia melepasi pada yang ketujuh.

Alcaraz menyokongnya dengan permainan servis pantas yang mengambil masa hanya dua minit sebagai perbandingan dan patah lagi menentang juara bertahan yang tidak bersemangat itu untuk bergerak dua set ke satu di depan.

Djokovic patah dua kali pada set keempat, menyamakan kedudukan perlawanan hasil kesilapan berganda ketujuh Alcaraz pada perlawanan akhir.

Tetapi Djokovic mensia-siakan peluang keemasan untuk mematahkan kedudukan 2-0 dalam penentuan dengan smash liar dan Alcaraz membuat dia membayar, memecahkan untuk 2-1.

Djokovic yang kecewa mengumpul satu lagi pelanggaran kod kerana memusnahkan raketnya terhadap tiang gawang sebelum dia tercicir 3-1.

Alcaraz tidak dapat dinafikan dan dia meraih kemenangan terkenal apabila Djokovic membenamkan pukulan depan di jaring. — AFP

Related Post

Leave a Comment