Alcaraz menang pada penampilan sulung Piala Hopman tetapi Sepanyol tumbang kepada Belgium

Donna

PARIS, 22 Julai ― Pemain nombor satu dunia Carlos Alcaraz menandakan kembali beraksi berikutan kejayaan Wimbledon dengan kemenangan 4-6 6-4 (10-8) ke atas David Goffin dalam pertembungan Piala Hopman mereka semalam tetapi tidak dapat menghalang Sepanyol daripada tewas 2-1 kepada Belgium.

Dalam perlawanan lain hari ini, Switzerland menjaringkan kemenangan 2-1 ke atas Perancis selepas gandingan Celine Naef dan Leandro Riedi menewaskan Alize Cornet dan Richard Gasquet 6-4 7-5 dalam beregu campuran untuk menempah tempat ke final Ahad ini.

Cornet sebelum itu menewaskan Naef 1-6 6-3 (10-8) sebelum Riedi menewaskan Gasquet 3-6 6-3 (10-8) untuk menetapkan penentuan.

Alcaraz berusia 20 tahun, yang memenangi gelaran Grand Slam keduanya pada hari Ahad menewaskan juara utama 23 kali Novak Djokovic di halaman All England Club, tidak menikmati peralihan paling lancar kembali ke tanah liat di Nice, Perancis, pada penampilan sulungnya dalam acara berpasukan campuran.

Melangkah ke gelanggang selepas Elise Mertens menewaskan Rebeka Masarova 7-6(3) 2-6 (10-5) untuk meletakkan Belgium 1-0 di hadapan, Alcaraz menjatuhkan servisnya dua kali dalam keadaan panas untuk menyerahkan set pembukaan dengan baik kepada lawan berpengalamannya.

Pemain nombor 111 dunia, Goffin, yang menewaskan Alcaraz kali terakhir mereka bermain selepas pemain muda itu merangkul mahkota Terbuka AS 2022, patah pada perlawanan pembukaan set seterusnya dan mengukuhkan pendahuluannya untuk menambah tekanan ke atas lawannya.

Alcaraz bertindak balas dengan bangkit semula kepada 3-3 dan menunggang nasibnya selepas kedua-dua pemain bergoyang-goyang melakukan servis untuk menyamakan kedudukan pada satu set sebelum menghidupkan penunu selepas ketinggalan 0-4 dalam tiebreak super yang berayun liar untuk melengkapkan kemenangan.

“Ia tidak mudah, ia adalah perlawanan yang sukar tetapi saya sangat gembira untuk kembali ke gelanggang tanah liat,” kata Alcaraz. “Ia adalah permukaan yang baik untuk saya dan saya sangat seronok bermain tenis di sini.

“Saya merasakan tenaga dan kasih sayang daripada orang ramai.”

Alcaraz dan Masarova, yang menggantikan Paula Badosa yang cedera dalam skuad, kemudian dibelasah 6-3 6-1 oleh Goffin dan Mertens dalam acara getah beregu campuran.

Sepanyol seterusnya akan menentang Croatia pada hari Sabtu.

Piala Hopman yang dilancarkan semula kembali ke kalendar tenis minggu ini selepas empat tahun tidak hadir, setelah kehilangan tempatnya menjelang Terbuka Australia akibat acara berpasukan lelaki Piala ATP yang berumur pendek.

Edisi terakhir Piala Hopman, yang bermula pada 1989 dan dinamakan sempena nama hebat dari Australia, Harry Hopman, menyaksikan Roger Federer mengetuai Switzerland untuk menjulang kejuaraan menentang Jerman. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment