Alcaraz memulakan bidaan kejuaraan Wimbledon dalam suasana kejam

Donna

LONDON, 4 Julai — Carlos Alcaraz membuat permulaan yang yakin untuk memburu gelaran Wimbledon pertama ketika pemain nombor satu dunia itu mengalahkan veteran Perancis Jeremy Chardy hari ini.

Kemenangan pusingan pertama Alcaraz yang tegas 6-0, 6-2, 7-5 menggariskan statusnya sebagai pencabar utama kepada penyandang juara Novak Djokovic.

Pemain berusia 20 tahun itu, yang sudah memiliki lima gelaran untuk namanya musim ini, berada dalam prestasi yang baik selepas memenangi trofi gelanggang rumput sulungnya di Queen’s Club bulan lepas.

Walaupun Alcaraz, yang memenangi Terbuka AS tahun lalu, menduduki tempat teratas ranking dunia, Djokovic adalah lelaki yang perlu ditewaskan ketika dia memburu gelaran Wimbledon kelapan.

Pemain Sepanyol itu menjadi pilihan untuk bertemu pemain nombor dua dunia Djokovic dalam perlawanan akhir blockbuster di Kelab All England.

Alcaraz, yang membuat pusingan 16 terakhir di Wimbledon pada 2022, hanya berusia lima tahun ketika Chardy bermain perlawanan pertamanya pada kejohanan itu pada 2008.

Chardy, bekas juara remaja Wimbledon, akan bersara daripada kejohanan perseorangan selepas acara tahun ini.

Pemain berusia 36 tahun itu tidak dapat menandingi Alcaraz, yang gabungan kuasa, kepantasan dan pukulan jatuh yang cekap menjadikannya kuasa yang hebat di semua permukaan.

Di bawah bumbung Court One, yang ditutup akibat hujan, Alcaraz enggan memberikan majlis perpisahan Chardy yang berpangkalan di London di hadapan rakan dan keluarganya.

Ketika hujan bergemuruh di atas bumbung, Alcaraz melancarkan serangan pukulan depan yang meledak ketika dia melepasi set pertama dalam masa 22 minit sahaja.

Chardy akhirnya berjaya mendahului papan mata dalam permainan ketiga set kedua, tetapi Alcaraz mengekalkan kedudukannya untuk melakar kemenangan gemilang.

Pada pusingan kedua, Alcaraz berdepan pemenang pertembungan seluruh Perancis antara Alexandre Muller dan Arthur Rinderknech. — AFP

Related Post

Leave a Comment