Alcaraz melancarkan bidaan Wimbledon ketika Murray bermimpi besar

Donna

LONDON, 4 Julai — Carlos Alcaraz bersedia untuk melancarkan kempen Wimbledonnya hari ini apabila juara dua kali Andy Murray berhasrat untuk mengulangi tahun-tahun pada hari yang lembap di Kelab All England.

Anak emas baharu tenis Alcaraz akan menyertai perlawanannya menentang veteran Perancis Jeremy Chardy dengan musim bunga dalam langkahnya selepas meraih gelaran pertamanya di atas rumput bulan lalu.

Kejayaan pemain Sepanyol berusia 20 tahun itu di Queen’s, di mana dia menewaskan Alex de Minaur di final, adalah gelaran kelimanya musim ini, dan yang pertama dalam kariernya di permukaan.

Juara Terbuka AS itu dilihat sebagai satu daripada beberapa ancaman yang boleh dipercayai kepada Novak Djokovic, yang menyasarkan mahkota Wimbledon lelaki kelapan yang menyamai rekod.

Pilihan utama itu berkata kemenangannya di Queen’s memberinya keyakinan tetapi Djokovic, yang mara ke pusingan kedua Isnin lalu, kekal sebagai pemain yang perlu ditewaskan.

“Saya memulakan Queen’s tanpa jangkaan untuk menang dan saya memenanginya,” katanya.

“Saya berasa hebat bermain pada tahap yang begitu hebat. Keyakinan itu bertambah banyak. Tetapi jelas bagi saya kegemaran utama di sini ialah Djokovic.”

Murray, yang bermain dengan pinggul metal, menentang pemain Britain yang lain, Ryan Peniston 10 tahun selepas kemenangan pertamanya yang menentukan kerjayanya di Wimbledon — yang pertama daripada tiga gelaran Grand Slam.

Walaupun memenangi dua acara dalam Jelajah Challenger peringkat kedua bulan lalu, pemain berusia 36 tahun itu terlepas peluang untuk menjadi pilihan untuk Wimbledon dan tidak melepasi pusingan ketiga Grand Slam sejak 2017.

sihir Murray

Tetapi Murray di ranking ke-40 masih percaya dia mempunyai apa yang diperlukan.

“Saya percaya saya adalah salah seorang pemain gelanggang rumput terbaik di dunia, dan secara fizikal saya berasa sangat baik,” katanya. “Saya membuat persediaan dengan baik, jadi tiada sebab mengapa saya tidak dapat mengadakan kejohanan dengan baik.”

Ons Jabeur dari Tunisia, finalis Wimbledon tahun lalu yang dikalahkan, akan menentang Magdalena Frech dari Poland.

Pilihan keenam Jabeur, yang menjadi wanita Arab pertama mara ke final perseorangan wanita Grand Slam, berkata dia mahu belajar daripada lariannya di Kelab All England tahun lalu.

“Saya hanya mahu menggunakan pengalaman itu, menggunakan tekanan yang saya rasakan tahun lepas, untuk melakukan yang lebih baik tahun ini,” katanya.

Penonton Gelanggang Tengah akan meraikan pencapaian Roger Federer di Wimbledon dengan upacara khas sebelum permainan bermula di gelanggang pertunjukan.

Pemain hebat Switzerland itu, 41, kebanyakannya menjauhkan diri dari tenis sejak tunduk dalam adegan emosi di Piala Laver di London September lalu tetapi diberi penghormatan yang sama pada acara gelanggang rumput di Halle, Jerman, bulan lalu.

Pilihan utama wanita, Iga Swiatek mara ke pusingan kedua pada Isnin tetapi pilihan ketujuh Coco Gauff dikejutkan oleh pemain kelayakan AS, Sofia Kenin.

Pilihan kedua Aryna Sabalenka, yang memenangi Terbuka Australia tahun ini, dan pilihan ketiga juara bertahan Elena Rybakina turut beraksi pada hari Selasa.

Ketua-ketua Wimbledon telah mengecilkan kebimbangan mengenai kelembapan di Gelanggang Tengah walaupun mengalami kelewatan yang lama semasa perlawanan pusingan pertama Djokovic menentang Pedro Cachin pada hari pembukaan kejuaraan.

Pengarah operasi Michelle Dite berkata terdapat lebih banyak kelembapan di rumput daripada jangkaan tetapi penganjur tidak merancang untuk melakukan sesuatu yang berbeza hari ini.

“Tiada apa-apa yang pelik,” katanya. “Ia adalah satu set keadaan dengan kawalan alam sekitar dalam mangkuk. Tidak ada yang rosak. Tiada apa yang bermakna kami tidak yakin untuk bermain hari ini.” — AFP

Related Post

Leave a Comment