Alcaraz mara ke peringkat akhir Queen, menutup kedudukan nombor satu

Donna

LONDON, 25 Jun — Carlos Alcaraz melangkah ke ambang gelaran gelanggang rumput pertamanya dan merampas semula ranking nombor satu dunia daripada Novak Djokovic selepas mengenepikan Sebastian Korda untuk mara ke final di Queen’s Club semalam, mengakui dia berasa seperti veteran 10 tahun atas permukaan.

Pemain Sepanyol berusia 20 tahun itu menewaskan 6-3, 6-4 dan akan menentang pemain Australia Alex de Minaur, yang menewaskan pilihan kedua Holger Rune 6-3, 7-6 (7/2), pada perlawanan akhir hari ini.

Beraksi hanya dalam kejohanan gelanggang rumput ketiganya, Alcaraz telah menyesuaikan diri dengan cepat dengan keadaan selepas pertembungan pusingan pertama yang sukar menentang pemain bertuah Perancis Arthur Rinderknech.

Juara Terbuka AS itu terpaksa bangkit daripada permulaan yang perlahan kerana dia patah untuk satu-satunya kali dalam perlawanan pembukaan.

Tetapi Korda dikecewakan oleh kesilapan berganda pada saat-saat penting apabila Alcaraz patah balik serta-merta dan mengenepi set pertama yang ketat selepas patah lagi pada permainan kelapan.

Set kedua adalah lebih mudah untuk Alcaraz yang patah cinta dalam permainan ketiga dan selesa melakukan servis.

“Saya bermain dengan hebat, saya berasa hebat,” kata Alcaraz, sambil menambah bahawa ini adalah prestasi terbaik sepanjang karier pendeknya di atas rumput setakat ini.

“Saya sangat gembira bermain di Queen’s. Sejak perlawanan pertama, saya merasakan kasih sayang daripada orang ramai.”

Gelaran kelima tahun ini akan membawa Alcaraz kembali mengatasi Djokovic, yang memenangi pertarungan separuh akhir di Terbuka Perancis awal bulan ini, di kedudukan teratas dunia.

Ia juga akan memberikannya pilihan utama di Wimbledon yang akan berlangsung pada 3 Julai.

“Sekarang saya rasa saya bermain selama 10 tahun di atas rumput, ia sesuatu yang gila bagi saya,” tambah Alcaraz yang akan menyasarkan gelaran kerjaya ke-11.

“Saya tidak sangka dapat menyesuaikan pergerakan saya, permainan saya begitu pantas di atas rumput. Saya sangat gembira dengan itu.”

Kemenangan Alcaraz menentang pemain nombor 32 dunia Korda juga meningkatkan rekodnya kepada 27-1 menentang pemain di luar 20 teratas musim ini.

Dia telah mencapai sekurang-kurangnya separuh akhir dalam lapan daripada sembilan kejohanan yang dimainkannya tahun ini.

De Minaur meneruskan prestasi cemerlangnya di London kerana pemain nombor enam dunia Rune tidak dapat menandingi pemain Aussie yang banyak berkhidmat.

Pemain nombor 18 dunia itu menamatkan kebangkitan Andy Murray di atas rumput pada pusingan pertama dan mengintai gelaran gelanggang rumput kedua selepas menang di Eastbourne pada 2021.

“Saya suka berada di sini dan bermain di gelanggang ini di hadapan penonton yang menakjubkan ini,” kata De Minaur.

“Saya mengalami minggu yang baik dan ini adalah persembahan terbaik saya pada minggu ini.”

Alcaraz menewaskan De Minaur dalam satu-satunya pertemuan mereka setakat ini, pertarungan epik separuh akhir di atas tanah liat di Barcelona tahun lepas.

Dalam pertarungan selama tiga jam 40 minit, Alcaraz menyelamatkan dua mata perlawanan dalam kemenangan 6-7 (4/7), 7-6 (7/4), 6-4 dalam perjalanan memburu kejuaraan.

“Ia akan menjadi cabaran besar buat saya. Permainannya sangat bagus di atas rumput,” kata Alcaraz mengenai cabaran warga Australia itu.

“Dia melayan begitu rata. Dia akan menjadi sangat berbahaya di sini di atas rumput. Tetapi saya fikir tentang diri saya, saya fikir tentang permainan saya.

“Saya akan cuba meletakkan permainan saya dalam perlawanan itu. Saya akan cuba untuk tidak memikirkan tentang lawan. Hanya nikmati perlawanan akhir, nikmati bermain di sini dan mari lihat apa yang berlaku.” — AFP

Related Post

Leave a Comment