Alcaraz, Djokovic bersedia untuk ‘jamuan’ di final Wimbledon yang terkenal

Donna

LONDON, 15 Julai — Carlos Alcaraz dan Novak Djokovic menetapkan pertarungan kejuaraan Wimbledon yang berpotensi menentukan era selepas mengharungi separuh akhir mereka semalam dengan superstar Serbia itu menjanjikan “jamuan” tenis dalam perlawanan kejuaraan.

Pemain nombor satu dunia dan pemenang Terbuka AS Alcaraz, hanya bermain kejohanan padang rumput keempatnya, menewaskan Daniil Medvedev 6-3, 6-3, 6-3.

Djokovic, juara bertahan Terbuka Australia dan Terbuka Perancis, mara ke final kesembilannya di Kelab All England dan mencatatkan rekod ke-35 di Grand Slam dengan menewaskan Jannik Sinner 6-3, 6-4, 7-6 (7/4).

Esok, pemain nombor dua dunia berusia 36 tahun itu akan cuba menyamai rekod Roger Federer dengan lapan gelaran Wimbledon dan rekod sepanjang masa Margaret Court iaitu 24 kejuaraan utama.

Djokovic menewaskan Alcaraz pada separuh akhir Terbuka Perancis pada Jun dengan pemain Sepanyol itu mengakui tekanan berdepan pemain Serbia itu menyebabkan kekejangan badan yang teruk sehingga menjejaskan prestasinya.

“Saya percaya saya boleh menewaskan Djokovic,” kata Alcaraz yang berusia 20 tahun, yang masih ketinggalan tiga bulan sebelum ulang tahun kelimanya apabila Djokovic memenangi gelaran Slam pertamanya di Australia pada 2008.

“Semua orang tahu dia adalah legenda. Saya akan berlawan. Saya akan percaya pada diri saya sendiri. Tiada masa untuk takut, tiada masa untuk penat.”

Djokovic percaya pengalamannya dalam perlawanan akhir Slam akan menjadi faktor utama tetapi tetap berhati-hati dengan pembuat pukulan flamboyan itu.

“Dia berada dalam keadaan yang sangat baik. Dia sangat bermotivasi. Dia masih muda. Dia lapar. Saya pun lapar, jadi marilah kita kenduri,” katanya.

Alcaraz hanya memenangi tujuh perlawanan apabila dia mengalami kekalahan straight set kepada Medvedev di Wimbledon hanya dua tahun lalu.

Ketika itu, bagaimanapun, dia berusia 75 tahun di dunia manakala Medvedev berada di nombor dua dalam ranking.

Semalam, servis mendominasi pembukaan sehingga Alcaraz menukar mata rehat untuk mendahului 5-3 yang disokongnya dengan permainan servis cinta.

Medvedev mempunyai satu-satunya mata putusnya pada perlawanan kedua set kedua dan juara Terbuka AS, Alcaraz menerkam lagi pada pukulan ketiga dalam perjalanannya untuk mendahului yang meyakinkan.

Alcaraz mendahului 2-0 pada set ketiga sebelum empat rehat berturut-turut memberikan penampilan yang hambar.

Pemain Sepanyol itu, bagaimanapun, menstabilkan dirinya, melangkah ke final Wimbledon pertamanya dengan pukulan depan yang menakjubkan, pemenang ke-27 perlawanan itu.

Kemenangan Djokovic ke atas Sinner diwarnai dengan kontroversi apabila dia dihukum kerana menghalang dan diberi amaran kerana bermain perlahan dalam permainan yang sama semasa set kedua.

Djokovic, yang bermain pada separuh akhir Wimbledon ke-12nya, melawan tiga mata pecah pada set pertama manakala hanya memerlukan satu mata sendiri pada perlawanan kedua untuk memastikan gol pembukaan.

Pemain berusia 36 tahun itu telah mengisytiharkan dirinya sebagai kegemaran untuk merangkul kejuaraan pada malam separuh akhir dan dia menyokong keyakinan itu dengan satu lagi rehat dari Itali itu untuk mendahului 2-1 pada set kedua.

Juara tujuh kali Djokovic mendahului 3-1 dalam perlawanan keempat yang pelik.

Panggilan halangan

Mula-mula, dia terkena satu mata kerana halangan berikutan dengusan kuat yang mengiringi pukulan kilas ke bawah garisan.

Pengadil Richard Haigh kemudian menyerahkan pelanggaran kod kepadanya kerana mengambil masa terlalu lama antara mata.

“Halangan pada awal perlawanan boleh mengubah perjalanan perlawanan. Saya berasa gementar selepas panggilan itu, tetapi saya berjaya berkumpul semula,” kata Djokovic, pemain pertama, lelaki atau wanita, mara ke 35 perlawanan akhir di Slam.

“Ia mungkin kali pertama ia berlaku kepada saya, biasanya saya tidak mempunyai rungutan yang panjang. Mungkin ia adalah gema di bumbung. Ia adalah panggilan yang perlu saya hormati.”

Di sebalik tamparan berganda itu, Djokovic masih memperoleh set itu hasil ace ketujuhnya dalam pertandingan itu menentang pemain yang mendahului dua set menentangnya pada suku akhir tahun lalu sebelum juara itu mencatatkan lima kemenangan.

Djokovic mensia-siakan tiga mata rehat dalam permainan ketiga set ketiga, kemudian menyelamatkan dua mata set pada permainan ke-10.

‘Tiga puluh enam baru 26’

Dia menghidupkan penyiksanya di kalangan orang ramai, yang menyokong Sinner dengan kuat, dengan berpura-pura menangis selepas dia memusnahkan harapan mereka untuk mencapai kejayaan untuk pemain Itali itu.

Djokovic kemudian mendominasi tie-break untuk mengekalkan rekod 10 tahun tanpa kalahnya di Gelanggang Tengah. Dia telah memenangi 34 perlawanan berturut-turut di acara itu.

“Saya rasa 36 adalah 26 baharu, rasanya cukup bagus. Saya rasa banyak motivasi,” katanya.

Sinner memberi amaran kepada Alcaraz supaya tidak gentar dengan Djokovic pada perlawanan akhir esok.

“Jika anda fikir betapa besarnya dia, anda berjuang,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment