Alcaraz berusaha untuk kekal sempurna di Wimbledon yang basah

Donna

LONDON, 8 Julai — Carlos Alcaraz akan berusaha untuk melanjutkan permulaan tanpa cela ke Wimbledon hari ini ketika juara bertahan wanita Elena Rybakina berdepan harapan terakhir Britain, Katie Boulter.

Hujan kembali ke Kelab All England, bermakna perlawanan Alcaraz menentang pemain Chile Nicolas Jarry bermula di bawah bumbung di Gelanggang Tengah.

Pilihan utama Alcaraz dilihat sebagai ancaman terbesar kepada Novak Djokovic, yang memburu gelaran kelapan lelaki yang menyamai rekod dan mahkota Grand Slam ke-24 secara keseluruhan.

Pemain Sepanyol itu, yang memenangi kejohanan Ratu di gelanggang rumput bulan lalu, masih belum kehilangan satu set di Wimbledon, mengatasi Jeremy Chardy dan Alexandre Muller pada dua pusingan pembukaan.

Pemain berusia 20 tahun itu cuba menjadi pemain ketiga termuda dalam Era Terbuka untuk memenangi gelaran selepas Boris Becker dan Bjorn Borg.

Tetapi jadualnya telah terganggu oleh hujan – memaksa dia bermain pada hari berturut-turut.

Penyandang juara Terbuka AS itu kelihatan selesa dengan tekanan kuat di bahunya tetapi memberi amaran dia akan menentang pemain gelanggang rumput yang lebih berpengalaman.

“Ia akan menjadi menakjubkan bagi saya bermain perlawanan akhir di Wimbledon,” katanya. “Lebih baik jika menentang Novak jelas.

“Tetapi terdapat ramai pemain hebat bermain di sini di atas rumput, yang berasa sangat selesa di atas rumput.”

Djokovic mara ke pusingan 16 terakhir lewat semalam, menewaskan Stan Wawrinka dalam straight set.

Pilihan ketiga lelaki Daniil Medvedev turut beraksi awal hari ini, menentang pemain bukan pilihan dari Hungary, Marton Fucsovics di Gelanggang No. 1.

Bekas juara Terbuka AS itu, yang terlepas Wimbledon tahun lalu kerana larangan ke atas pemain Rusia dan Belarus, juga tidak tewas satu set dalam dua perlawanan pembukaannya.

Juara kejutan wanita tahun lalu, Rybakina, yang belum mencapai prestasi terbaik setakat ini, menentang Boulter, yang akan menerima sokongan kuat daripada penonton tuan rumah.

Reaksi pemain Britain, Katie Boulter ketika dia bermain dengan pemain Australia Alex De Minaur semasa perlawanan tenis beregu campuran menentang pemain Australia John Peers dan Storm Hunter dari Australia pada hari kelima Kejohanan Wimbledon 2023 di The All England Tennis Club di Wimbledon, barat daya London, pada 7 Julai , 2023. — Gambar AFP

Reaksi pemain Britain, Katie Boulter ketika dia bermain dengan pemain Australia Alex De Minaur semasa perlawanan tenis beregu campuran menentang pemain Australia John Peers dan Storm Hunter dari Australia pada hari kelima Kejohanan Wimbledon 2023 di The All England Tennis Club di Wimbledon, barat daya London, pada 7 Julai , 2023. — Gambar AFP

‘Tiada rugi’

“Saya fikir ia adalah satu peluang yang hebat untuk saya,” kata Boulter, satu-satunya pemain Britain yang tinggal dalam kejohanan itu.

“Saya tidak rugi apa-apa. Dia jelas juara bertahan atas sebab tertentu.

“Saya akan berbuai dan melakukannya. Saya mempunyai banyak tenis di belakang saya. Sudah tiba masanya untuk saya menguji kemahiran saya menentang juara yang luar biasa.”

Juga dalam undian wanita, finalis tahun lalu yang dikalahkan Ons Jabeur beraksi, menentang Bianca Andreescu dari Kanada.

Juara Terbuka Australia Aryna Sabalenka, pilihan kedua di Wimbledon, akan menentang pemain bukan pilihan dari Rusia, Anna Blinkova.

Di bahagian lelaki, bekas finalis Wimbledon, Matteo Berrettini, berdepan dengan pilihan ke-19 Alexander Zverev dalam pertandingan yang menggiurkan.

Berrettini, yang tewas kepada Djokovic pada final 2021, terlepas kejohanan tahun lalu selepas disahkan positif coronavirus.

“Tidak dapat bermain adalah sesuatu yang, walaupun ketika saya lebih baik dari segi fizikal, adalah sangat sukar dari segi mental untuk diatasi,” kata pemain berusia 27 tahun itu.

Zverev telah menduduki tempat teratas sebagai nombor dua dunia dan juga finalis Grand Slam, tetapi terlepas sebahagian besar musim lalu selepas ligamen buku lali koyak.

Frances Tiafoe mengibarkan bendera untuk Amerika menentang Grigor Dimitrov, yang berharap untuk kembali ke tahun-tahun sebelumnya.

Pilihan kesepuluh Tiafoe berharap untuk memenangi penyokong menentang pemain Bulgaria berpengalaman, yang mara ke separuh akhir pada 2014.

“Sebaik sahaja saya tersenyum, orang ramai meletus,” katanya. “Ia gila, tetapi ia keren. Maksud saya, saya rasa ia satu rahmat, dan semoga mereka menyukai saya untuk 10 tahun lebih akan datang sambil saya terus bermain.” — AFP

Related Post

Leave a Comment