Alcaraz berharap untuk cepat menyesuaikan diri dengan rumput selepas kekecewaan Paris

Donna

NEW YORK, 19 Jun — Carlos Alcaraz membuat penampilan sulung Kejohanan Kelab Ratu minggu ini dan pemain Sepanyol itu tahu dia mempunyai banyak penyesuaian yang perlu dibuat pada permainannya jika dia ingin menjadi pencabar di acara gelanggang rumput dan di Wimbledon bulan depan.

Alcaraz bangkit daripada Terbuka Perancis yang mengecewakan di mana pemain berusia 20 tahun itu, yang telah memanaskan badan untuk Grand Slam gelanggang tanah liat dengan gelaran di Barcelona dan Madrid, mengalami kekejangan teruk semasa separuh masa 6-3 5-7 6-1 6-1 -Kekalahan terakhir oleh Novak Djokovic.

Alcaraz hanya akan bermain dalam kejohanan padang rumput ketiga dalam kariernya di peringkat jelajah minggu ini dan dia berkata latihannya di permukaan telah terhad.

“Saya tiba di London pagi Sabtu dan saya menjalani latihan pertama saya di rumput,” katanya. “Saya tidak dapat berlatih terlalu banyak di rumah kerana kami tidak mempunyai gelanggang rumput.

“Saya perlu menyesuaikan pergerakan dan pukulan saya di atas rumput, tetapi saya sangat gembira dengan latihan yang saya lakukan di sini.”

Alcaraz, yang mara ke pusingan keempat di Wimbledon tahun lalu sebelum memenangi Terbuka AS di gelanggang keras New York, berkata sejauh mana dia bergerak di atas rumput adalah kunci.

“Anda perlu lebih berhati-hati daripada permukaan lain,” kata Alcaraz, yang memainkan watak Arthur Fils pada hari Selasa. “Yang paling selesa ialah pergi ke jaring dan bermain secara agresif sepanjang masa. Bagi saya ia serupa dengan permukaan lain dengan gaya saya.

“Terdapat ramai pemain yang memotong rumput. Saya bukan salah seorang daripada mereka jadi saya perlu berfikir tentang pergerakan. Saya perlu fokus pada setiap pergerakan dan pukulan.

“Bagi saya ia lebih memenatkan apabila anda bergerak di atas rumput. Ia sama sekali berbeza, jadi anda perlu benar-benar spesifik.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment