Alcaraz belayar ke kuarters Queen’s Club, Fritz tersingkir

Donna

LONDON, 23 Jun ― Pilihan utama Carlos Alcaraz mara ke suku akhir Kejohanan Kelab Ratu selepas dia menewaskan Jiri Lehecka 6-2 6-3 semalam tetapi pilihan ketiga Taylor Fritz disingkirkan oleh Adrian Mannarino.

Alcaraz bermain di atas rumput buat kali pertama minggu ini sejak tersingkir pada pusingan keempat di Wimbledon tahun lalu dan dia perlahan-lahan dapat mengatasi permukaan yang tidak dikenali dan lebih pantas.

“Saya gembira dengan tahap yang saya mainkan hari ini… saya mempunyai perlawanan yang sangat mantap. Saya berasa sangat selesa di sini di atas rumput, mendapat pengalaman dan berjam-jam di atas rumput,” kata pemain nombor dua dunia Alcaraz.

“Jangkaan anda berubah apabila anda bermain pada suku akhir pertama anda (di atas rumput), saya menikmati setiap saat dan saya pergi ke pusingan seterusnya dengan penuh keyakinan.”

Di bawah langit cerah, Alcaraz mendahului 3-0 pada set pembukaan walaupun terjatuh dan kehilangan raketnya apabila lawannya dari Czech melepaskan tendangan kemenangan dan akhirnya mendapat tempat di papan.

Tetapi Alcaraz kembali bangkit dan membersihkan diri sebelum menarik diri dengan pantas, menutup set pertama dengan pukulan kilas yang berani melepasi gelanggang yang melepasi Lehecka ketika pemain Czech itu menghampiri jaring dan mendarat tepat di garisan.

Alcaraz membawa momentum itu ke set kedua ketika Lehecka bergelut untuk membaca pukulan rendahnya manakala pemain Sepanyol itu turut menyelamatkan tiga mata pecah untuk mendahului 4-1.

Pada masa itu tulisan itu berada di dinding dan walaupun Lehecka berjaya menahan servis, Alcaraz memastikan kemenangan pada mata perlawanan ketiganya apabila kepulangan pemain Czech itu berlangsung lama.

Persediaan Fritz untuk Wimbledon mendapat kesan apabila pemain Amerika itu tewas secara straight set kepada Mannarino, pemain Perancis itu menang 6-4 7-6(7) untuk mara ke suku akhir.

Ia merupakan kemenangan kedua ke atas pemain 10 terbaik untuk Mannarino dalam beberapa minggu setelah menewaskan Daniil Medvedev dalam ‘s-Hertogenbosch.

Mannarino akan menentang pemain Australia Alex de Minaur yang menewaskan Diego Schwartzman dengan kemenangan tegas 6-2 6-2, memecahkan pemain Argentina itu enam kali dan menamatkan saingan dalam masa 65 minit sahaja. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment