Alat media sosial FIFA bertujuan untuk melindungi pemain Piala Dunia Wanita daripada didera

Donna

ZURICH, 18 Jun — Pakej alat media sosial yang direka untuk melindungi pemain daripada penyalahgunaan dalam talian akan ditawarkan kepada semua pasukan pada Piala Dunia Wanita 2023, kata badan induk dunia bola sepak FIFA hari ini.

Perkhidmatan Perlindungan Media Sosial (SMPS), yang dibangunkan oleh FIFA dan kesatuan pemain FIFPRO, memantau dan menyederhanakan ucapan benci di media sosial, menyembunyikan kandungan berbahaya daripada pemain.

“Diskriminasi adalah tindakan jenayah,” kata Presiden FIFA Gianni Infantino. “Dengan bantuan alat ini, kami mengenal pasti pelaku dan kami melaporkan mereka kepada pihak berkuasa supaya mereka dihukum atas tindakan mereka.” Beberapa pasukan dalam Piala Dunia Wanita tahun ini, diadakan oleh Australia dan New Zealand dari 20 Julai-Ogos. 20, telah bersetuju untuk melaksanakan elemen penyederhanaan perkhidmatan dengan segera untuk mengehadkan keterlihatan penyalahgunaan dalam talian secara automatik, kata FIFA.

Alat itu ditawarkan kepada pemain pada Piala Dunia lelaki 2022 di Qatar, di mana suku akhir antara England dan Perancis menyaksikan lonjakan terbesar dalam penyalahgunaan, kata FIFA dalam laporan hari ini.

“38 peratus penyalahgunaan yang boleh dikenal pasti datang daripada akaun yang berpangkalan di Eropah, dengan 36 peratus dari Amerika Selatan,” katanya.

SMPS mengimbas lebih 20 juta siaran dan ulasan di Facebook, Instagram, TikTok, Twitter dan YouTube sepanjang kejohanan lelaki di Qatar.

Dengan kecerdasan buatan pakar yang membenderakan komen kesat, ditambah dua lapisan analisis manusia, hampir 20,000 siaran media sosial adalah kesat, diskriminasi atau mengancam. — Reuters

Related Post

Leave a Comment