Aktivis Malaysia Saharuddin Amirullah menonjolkan kemiskinan bandar, membantu buruh Sabah berusia 70-an (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 26 Jun — Aktivis Saharuddin Amirullah dikenali di media sosial kerana menyumbangkan bungkusan makanan kepada golongan miskin bandar khususnya buruh dan warga emas.

Salah satu video TikToknya, yang disiarkan lima hari lalu, telah menjadi tular dengan lebih 163,000 tontonan dan 12,700 suka.

Video itu menunjukkan Saharuddin mendekati seorang buruh warga emas di Sandakan, Sabah yang dilihat dalam perjalanan dua kilometer setiap hari pulang dari kerja.

“Kebiasaannya, pekerja miskin boleh dilihat berbasikal pulang ke rumah tetapi pakcik ini berjalan kaki walaupun tinggal dua kilometer jauhnya,” kata Saharuddin. mStar.

“Dia tidak mempunyai basikal kerana tidak mampu membelinya. Semua anak perempuannya adalah remaja yang belum cukup umur untuk bekerja.”

@saharuddinamirullah

Apa lagi pilihan yang pakcik ada katanya kalau tiada kerja tiada apa yang boleh dimakan.

Kamu dan Kenangan – Original Soundtrack Habibie & Ainun 3 – Maudy Ayunda

Saharuddin dilihat menderma beras, minyak masak dan telur kepada buruh itu sebelum memberinya lif pulang ke rumah yang kelihatan berada di kawasan setinggan.

Di dalam kereta, buruh itu memberitahu Saharuddin bahawa dia memperoleh RM45 sehari, yang tidak mencukupi untuk dia dan keluarganya untuk hidup.

“Kalau saya tak kerja, saya tak makan. Saya tidak ada pilihan,” kata buruh yang berusia dalam lingkungan 70-an itu.

Seorang warga Samaria yang baik hati pula telah bersetuju untuk mendermakan basikal kepadanya selepas menonton video Saharuddin.

“Saya bersyukur kerana seorang hamba Allah bermurah hati untuk memberikan pakcik basikal yang akan dihantar sebelum Hari Raya Haji,” kata Saharuddin, yang menggambarkan dirinya sebagai aktivis dan sukarelawan sepanjang hayat.

“Kisahnya adalah penghormatan kepada bapa tua di mana-mana yang terus bekerja dan berkorban untuk keluarga mereka.”

Tags

Related Post

Leave a Comment