Akademi ganja mempertaruhkan revolusi periuk Afrika Selatan

Donna

JOHANNESBURG, 22 Jun — Di pinggir bandar Johannesburg, Afrika Selatan yang rimbun, daun hijau menghiasi dinding sekolah tempat pelajar belajar menanam ganja — tetapi periuk merokok dilarang.

Pengajaran itu bertujuan untuk menghilangkan stigma mengenai ganja, kata Linda Siboto, pengasas bersama institusi itu, yang menggayakan dirinya sebagai akademi ganja pertama di Afrika.

“Adalah penting bagi kami untuk mengprofesionalkan industri ini dan pada dasarnya mempamerkan bahawa kami bukan orang yang bermata merah sepanjang masa bercakap tentang betapa hebatnya rumpai itu,” katanya.

Akademi itu berharap untuk menunggang pemikiran semula global tentang peraturan ganja.

Dari Sepanyol ke California, semakin banyak kerajaan membenarkan orang ramai menyala.

Di Afrika, penanaman ganja perubatan Lesotho kecil berlampu hijau pada tahun 2017, membuka jalan bagi orang lain seperti Zimbabwe, Malawi dan Afrika Selatan, yang bercita-cita untuk menjadi kuasa besar ganja.

Presiden Cyril Ramaphosa tahun lepas berkata ganja mempunyai “potensi besar” untuk menarik pelaburan dan “mewujudkan lebih daripada 130,000 pekerjaan baharu”, tarikan besar dalam negara yang mempunyai ekonomi yang lemah dan pengangguran yang besar.

Dinamakan sempena perkataan slanga untuk rumpai, Cheeba Cannabis Academy sedang menyediakan pelajar untuk mengambil bahagian dalam bonanza yang diharapkan.

“Industri, untuk membangun, akan memerlukan latihan dan pendidikan,” kata Siboto, 42.

Tumbuhan layu

Hari sekolah bermula dengan sesi yoga, di bawah pendekatan holistik, dengan perkara-perkara termasuk perniagaan, pemakanan dan futurisme.

Pada pagi Khamis, kira-kira sedozen pelajar duduk di meja kayu sebelum memakai kot putih untuk memasuki makmal di belakang kelas.

Di sana Darian Jacobsen, seorang guru penanaman yang bersemangat, mempamerkan teknik pemangkasan yang berbeza sebelum beralih kepada beberapa petua akal yang pelajar catat pada pad mereka.

“Dia tidak mati, sakit atau nazak, dia hanya sedikit dahaga,” kata Jacobsen, 28, mengenai tumbuhan yang kelihatan layu yang dia keluarkan dari khemah yang tumbuh di dalam rumah.

Akademi itu mula menawarkan kelas dalam talian pada 2020 sebelum berpindah ke premis semasanya tahun lepas. Kursus perdana berlangsung selama 12 minggu dan berharga sekitar AS$1,600 (RM7,440).

Sekolah itu setakat ini telah melatih kira-kira 600 orang dan berharap mendapat sokongan daripada kerajaan, yang telah mengumumkan rancangan besar tetapi setakat ini tidak jelas untuk ganja.

Mahkamah tertinggi Afrika Selatan menyahjenayah penggunaan ganja secara persendirian dan peribadi dalam keputusan mercu tanda 2018.

Ia menugaskan parlimen untuk menggubal undang-undang tetapi itu sudah terlewat, mewujudkan banyak “kekeliruan” mengenai apa yang dibenarkan, kata Simon Howell, seorang penyelidik Universiti Cape Town.

Menjual barangan di luar bidang perubatan kekal sebagai jenayah.

Kelab ganja, sistem di mana ahli membayar untuk menjaga tanaman mereka, telah muncul di seluruh negara, tetapi kesahihan konsep itu sedang diuji di mahkamah.

Sementara itu, kerajaan telah menyerahkan beratus-ratus lesen untuk menanam rami dan ganja perubatan.

Tetapi di sini pun industri sedang bergelut untuk berkembang, kata penganalisis.

Secara teori, Afrika Selatan mempunyai semua yang diperlukan untuk menjadi pengeksport utama.

Penanaman ganja adalah tradisi lama lebih daripada satu abad di beberapa bahagian negara.

Kos adalah lebih rendah daripada di sesetengah pesaing, seperti Kanada, kerana tenaga kerja agak murah, cuacanya sederhana dan mata wang tempatan agak lemah.

“Kami mempunyai matahari yang luar biasa di sini dan banyak tanah, penanam warisan dan pengalaman,” kata pengasas bersama Cheeba, Trenton Birch.

Mimpi paip?

Namun, pengkritik mengatakan sistem lesen menutup petani kecil yang telah menanam ganja secara haram selama beberapa dekad, dengan kos permulaan berlegar sekitar satu juta dolar.

Ramai penanam besar juga mengalami kesukaran, kata pakar farmaseutikal dan usahawan ganja, Johann Slabber.

Mereka menghasilkan lebih daripada cukup untuk menampung keperluan tempatan tetapi tidak boleh mengeksport ke Eropah – pasaran sasaran utama – kerana piawaian mereka terlalu rendah dan menaikkannya selalunya memerlukan bermula dari awal, katanya.

Daripada hampir 100 petani berlesen ganja perubatan, hanya lima yang sedang mengeksport “secara pukal” katanya.

Kerajaan telah berjanji untuk memperkemas peraturan untuk membantu pasaran berkembang maju.

Membiayai kemudahan pembuatan yang membeli hasil daripada petani, memprosesnya mengikut piawaian Eropah dan mengeksportnya secara langsung, juga boleh berfungsi, kata Slabber.

Namun, di sebalik cabaran, ramai yang bertaruh pada industri untuk berjaya.

Pasaran ganja global dijangka meningkat sehingga AS$272 bilion pada 2028, menurut pelbagai anggaran.

Potongan Afrika Selatan diramalkan melonjak kepada AS$22 juta pada 2026, daripada AS$5 juta pada 2021, menurut agensi penyelidikan pasaran Insight Survey.

Menjangkakan peningkatan dalam permintaan untuk pekerja khusus, penyedia pendidikan lain telah mula beroperasi bersama Cheeba. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment