Ahli gusti wanita India mendesak pembaharuan selepas kes gangguan seksual

Donna

KHARKHODA, 3 Julai — Pesilat wanita India dan keluarga mereka, terkejut dengan tuduhan gangguan seksual oleh pentadbir sukan tertinggi, mendesak untuk melakukan pembaharuan, daripada penjaga yang mengiringi peserta sehingga menuntut lebih ramai pegawai wanita dalam barisan kanan sukan itu.

Mahkamah perbicaraan mengakui bulan ini kes gangguan seksual dan ugutan terhadap ketua Persekutuan Gusti India (WFI), Brij Bhushan Sharan Singh, ahli parlimen berpengaruh parti pemerintah Perdana Menteri Narendra Modi.

Tetapi kelewatan dalam mengambil tindakan menarik perhatian global apabila ahli gusti terkemuka pada Mei mengancam untuk melemparkan pingat mereka ke Sungai Ganges, sungai paling suci agama Hindu, sebagai protes kira-kira lima bulan selepas menuduh Singh meraba-raba wanita muda semasa kejohanan.

Dalam temu bual media domestik, Singh telah menafikan tuduhan bahawa dia melakukan gangguan seksual terhadap enam ahli gusti wanita, yang telah mewakili India di peringkat antarabangsa, dengan seorang pembantu berkata dia tidak bersalah akan dibuktikan oleh badan kehakiman.

Jika sabit kesalahan, dia berdepan hukuman penjara tiga tahun.

“Ia adalah satu perkara yang amat menyedihkan, tetapi ahli gusti telah melakukan perkara yang betul dengan meninggikan suara mereka,” kata Mona Dahiya, ibu kepada dua adik perempuan remaja, Deepika dan Ishanshu, berlatih menjadi ahli gusti di negeri Haryana di utara.

“Kami bimbang jika beberapa ahli gusti terbaik boleh mengalami ini (gangguan seksual), maka ia boleh berlaku dengan gadis kami juga,” katanya di rumahnya di Kharkhoda, sebuah bandar 60 km (37 batu) dari New Delhi, ketika dia membangkitkan susu kocak pisang yang memberi kekuatan untuk anak perempuannya.

Dahiyas, bersama sembilan ahli gusti wanita dan ibu bapa mereka yang bercakap Reuters, bertekad bahawa tiada seorang pun wanita muda akan melepaskan sukan itu, bagaimanapun.

Sebaliknya, mereka menumpukan perhatian mereka pada pilihan raya WFI yang ditetapkan pada Julai untuk mencapai tuntutan mereka bagi pembaharuan sistem yang memberikan panduan kepada lebih 53,000 ahli gusti wanita muda.

Sesetengah ibu bapa berkata mereka mahu wanita dilantik di semua peringkat latihan dan mengendalikan persekutuan gusti, serta badan sukan lain.

“Seluruh sistem penuh dengan lelaki … wanita perlu dilantik untuk membuat gadis berasa selamat,” kata Virendra Singh, bapa kepada adik-beradik Dahiya, sendiri seorang ahli gusti yang mengiringi anak perempuannya untuk latihan setiap hari.

“Kami mahu anak perempuan kami menjadi wira, bukan mangsa, dan kerajaan perlu mengubah keseluruhan budaya dengan membawa masuk jurulatih wanita juga.”

Yang lain mahu kerajaan menubuhkan kumpulan penjaga rasmi untuk pergi ke acara, seperti kem latihan dan kejohanan antarabangsa, bersama-sama dengan peserta wanita.

“Ibu bapa seperti saya takut, tetapi kami perlu meningkatkan kewaspadaan kami dan kami tidak boleh meninggalkan anak perempuan kami sendirian,” kata Rajesh Ahlawat, bapa kepada ahli gusti wanita muda yang bersiap sedia untuk Sukan Olimpik 2024.

Pegawai Pihak Berkuasa Sukan India dan WFI berkata mereka tidak boleh mengulas mengenai tuduhan terhadap Singh kerana perkara itu di mahkamah tetapi mengakui ketiadaan pentadbir wanita di peringkat kanan dalam persekutuan.

Sport and Rights Alliance, gabungan badan bukan kerajaan global yang mempromosikan hak asasi manusia dalam sukan, menggesa Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa memastikan siasatan yang telus, bebas dan saksama.

“Saya boleh memberi jaminan bahawa setiap gadis akan berasa dilindungi dan kami sedang berusaha untuk menangani semua kebimbangan yang dibangkitkan oleh ahli gusti wanita,” kata Menteri Sukan Anurag Thakur kepada Reuters.

Namun di Haryana, rumah kepada lebih 5,000 sekolah gusti besar dan kecil dengan sejarah melahirkan beberapa atlet wanita terkemuka India, ahli gusti wanita melahirkan rasa kecewa.

“Kami tidak percaya bagaimana beberapa pesilat terkemuka terpaksa meninggalkan tempat latihan mereka dan turun ke jalanan untuk mencari keadilan,” kata salah seorang daripada mereka, Anjani Kashyap.

“Ia menunjukkan sisi menakutkan budaya sukan di negara ini,” tambahnya. — Reuters

Related Post

Leave a Comment