Ahli arkeologi Sepanyol merancang menyelamatkan kapal karam Phoenicia berusia 2,500 tahun

Donna

MADRID, 30 Jun— Sekumpulan ahli arkeologi Sepanyol telah membuat gambar rajah terperinci tentang kapal karam Phoenicia berusia 2,500 tahun untuk membantu mencari cara terbaik untuk memulihkannya dari laut sebelum ribut memusnahkannya selama-lamanya.

Mazarron II sepanjang lapan meter, dinamakan sempena majlis perbandaran di wilayah tenggara Sepanyol di Murcia di mana ia ditemui di luar pantai, merupakan satu kejuruteraan maritim purba yang unik.

Sembilan juruteknik dari Universiti Valencia menjalani 560 jam selam skuba selama lebih dua minggu pada bulan Jun untuk merekodkan semua keretakan dan rekahan di dalam kapal itu, yang terletak 60 meter dari Playa de la Isla di Mazarron.

Lewat tahun ini, pakar akan mengesyorkan cara melindungi dan mendapatkan semula bangkai kapal itu, mungkin seawal musim panas akan datang.

Ia boleh diekstrak sekeping demi sekeping menggunakan rekahan sedia ada dan dipasang semula keluar dari air seperti teka-teki, kata ahli arkeologi Carlos de Juan dari Universiti Valencia-Institut Arkeologi Nautika, yang menyelaraskan projek itu.

“Adalah lebih munasabah untuk menyelamatkan kapal itu, merawatnya dan mempamerkannya di muzium untuk orang ramai menikmatinya, daripada bimbang setiap kali ribut besar tiba,” katanya kepada Reuters.

Penyelam dari Universiti Valencia memetakan dan menilai keadaan kapal Phoenicia berusia 2,500 tahun yang tenggelam 60 meter dari pantai Mazarron, Sepanyol, 20 Jun 2023. — Gambar edaran Jose A Moya/Kerajaan Serantau Murcia melalui Reuters

Penyelam dari Universiti Valencia memetakan dan menilai keadaan kapal Phoenicia berusia 2,500 tahun yang tenggelam 60 meter dari pantai Mazarron, Sepanyol, 20 Jun 2023. — Gambar edaran Jose A Moya/Kerajaan Serantau Murcia melalui Reuters

Orang Phoenicia, dari kawasan pantai Lubnan dan Syria sekarang, menubuhkan koloni dan pos perdagangan di seluruh Mediterranean dari 1,500 SM hingga 300 SM.

Ahli sejarah telah menggunakan Mazarron II, mungkin dibuat sekitar 580 SM, untuk mendokumentasikan bagaimana mereka menghantar logam seperti plumbum dari Semenanjung Iberia.

Selepas ia tenggelam, ia kekal tertimbus dalam sedimen selama lebih dua milenium sehingga perubahan arus laut akibat pembinaan di pantai menemuinya hampir 30 tahun lalu.

Ia kini terletak di bawah kira-kira 1.7 meter air Mediterranean yang jernih, dikelilingi oleh beg pasir dan struktur logam yang dibina untuk perlindungan. Struktur itu tenggelam ke dalam pasir pada kadar yang lebih pantas daripada bangkai kapal dan mengancam untuk menghancurkannya, jadi terpaksa dikeluarkan sebahagiannya. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment