Agong merasmikan Kejohanan Karate Senior Asia ke-19, Kejohanan Para-Karate Asia ke-2 di Melaka

Donna

MELAKA, 21 Julai — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan merasmikan Kejohanan Karate Senior Asia ke-19 dan Kejohanan Para-Karate Asia ke-2 di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh di sini hari ini.

Baginda tiba pada 4.28 petang diiringi Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam, Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh dan timbalannya Adam Adli Abd Halim.

Pengerusi kanan Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Saliran, Perubahan Iklim dan Pengurusan Bencana Melaka Datuk Rais Yasin, Presiden Persekutuan Karate Dunia (WKF) Antonio Espinos, Presiden Persekutuan Karate Asia (AKF) Mej Jen Nasser Alrazooqi dan Presiden Persekutuan Karate Malaysia (MKF) Datuk Nur Azmi Ahmad turut hadir pada majlis itu.

Baginda berkongsi bahawa rakyat Melaka berada di belakang sepenuhnya skuad karateka negara semasa ucapan perasmiannya.

“Saya kagum dengan persiapan (untuk acara ini). Tahniah kepada penganjur. Saya berdoa agar ahli karate Malaysia kita akan mencapai kejayaan,” titah Baginda.

Seramai 388 eksponen karate dari 32 negara, termasuk juara keseluruhan, Jepun bertanding pada kejohanan tiga hari itu. Kejohanan Para-Karate Asia ke-2 juga berlangsung pada masa yang sama dengan Kejohanan Karate Senior Asia ke-19. — Bernama

Related Post

Leave a Comment