Agensi penyelidikan kanser WHO mengatakan pemanis aspartam kemungkinan karsinogen

Donna

LONDON, 29 Jun — Salah satu pemanis tiruan yang paling biasa di dunia ditetapkan untuk diisytiharkan sebagai karsinogen yang berkemungkinan bulan depan oleh sebuah badan kesihatan global terkemuka, menurut dua sumber yang mempunyai pengetahuan tentang proses itu, menyaingi industri makanan dan pengawal selia.

Aspartam, yang digunakan dalam produk daripada soda diet Coca-Cola hingga gula-gula getah tambahan Mars dan beberapa minuman Snapple, akan disenaraikan pada bulan Julai sebagai “kemungkinan karsinogenik kepada manusia” buat kali pertama oleh Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC), cabang penyelidikan kanser Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kata sumber itu.

Keputusan IARC, dimuktamadkan awal bulan ini selepas mesyuarat pakar luar kumpulan itu, bertujuan untuk menilai sama ada sesuatu itu berpotensi bahaya atau tidak, berdasarkan semua bukti yang diterbitkan.

Ia tidak mengambil kira berapa banyak produk yang boleh digunakan oleh seseorang dengan selamat. Nasihat untuk individu ini datang daripada jawatankuasa pakar WHO yang berasingan mengenai aditif makanan, yang dikenali sebagai JECFA (Jawatankuasa Pakar Bersama WHO dan Organisasi Makanan dan Pertanian mengenai Aditif Makanan), di samping penentuan daripada pengawal selia negara.

Walau bagaimanapun, keputusan IARC yang serupa pada masa lalu untuk bahan yang berbeza telah menimbulkan kebimbangan di kalangan pengguna tentang penggunaannya, membawa kepada tindakan undang-undang, dan menekan pengeluar untuk mencipta semula resipi dan menukar kepada alternatif. Itu telah membawa kepada kritikan bahawa penilaian IARC boleh mengelirukan orang ramai.

JECFA, jawatankuasa WHO mengenai bahan tambahan, juga sedang mengkaji penggunaan aspartam tahun ini. Mesyuaratnya bermula pada penghujung Jun dan ia dijangka mengumumkan penemuannya pada hari yang sama IARC mengumumkan keputusannya kepada umum – pada 14 Julai.

Sejak 1981, JECFA telah berkata aspartam selamat untuk dimakan dalam had harian yang diterima. Sebagai contoh, orang dewasa dengan berat 60 kg (132 paun) perlu minum antara 12 dan 36 tin soda diet – bergantung pada jumlah aspartam dalam minuman – setiap hari untuk berisiko. Pandangannya telah dikongsi secara meluas oleh pengawal selia negara, termasuk di Amerika Syarikat dan Eropah.

Jurucakap IARC berkata kedua-dua penemuan jawatankuasa IARC dan JECFA adalah sulit sehingga Julai, tetapi menambah ia adalah “pelengkap”, dengan kesimpulan IARC mewakili “langkah asas pertama untuk memahami kekarsinogenan”. Jawatankuasa aditif “menjalankan penilaian risiko, yang menentukan kebarangkalian jenis bahaya tertentu (cth, kanser) berlaku di bawah keadaan dan tahap pendedahan tertentu.”

Walau bagaimanapun, industri dan pengawal selia bimbang bahawa memegang kedua-dua proses pada masa yang sama boleh mengelirukan, menurut surat daripada pengawal selia AS dan Jepun yang dilihat oleh Reuters.

“Kami dengan hormat meminta kedua-dua badan untuk menyelaraskan usaha mereka dalam mengkaji aspartam untuk mengelakkan sebarang kekeliruan atau kebimbangan di kalangan orang ramai,” Nozomi Tomita, seorang pegawai dari Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kebajikan Jepun, menulis dalam surat bertarikh 27 Mac kepada timbalan pengarah WHO. jeneral, Zsuzsanna Jakab.

Surat itu juga meminta kesimpulan kedua-dua badan dikeluarkan pada hari yang sama, seperti yang berlaku sekarang. Misi Jepun di Geneva, tempat WHO berpangkalan, tidak menjawab permintaan untuk komen.

Perbahasan

Keputusan IARC boleh memberi impak yang besar. Pada tahun 2015, jawatankuasanya membuat kesimpulan bahawa glifosat adalah “mungkin karsinogenik”. Bertahun-tahun kemudian, walaupun badan lain seperti Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) mempertikaikan ini, syarikat masih merasakan kesan keputusan itu. Bayer Jerman pada 2021 kehilangan rayuan ketiganya terhadap AS. keputusan mahkamah yang memberikan ganti rugi kepada pelanggan yang menyalahkan kanser mereka atas penggunaan pembunuh rumpai berasaskan glifosatnya.

Keputusan IARC juga telah menghadapi kritikan kerana mencetuskan kebimbangan yang tidak perlu kerana sukar untuk mengelakkan bahan atau situasi. Ia sebelum ini meletakkan kerja semalaman dan memakan daging merah ke dalam kelasnya yang “mungkin penyebab kanser”, dan menggunakan telefon bimbit sebagai “kemungkinan penyebab kanser”, serupa dengan aspartam.

“IARC bukan badan keselamatan makanan dan semakan mereka terhadap aspartam tidak komprehensif secara saintifik dan berdasarkan banyak penyelidikan yang diragui secara meluas,” kata Frances Hunt-Wood, setiausaha agung Persatuan Pemanis Antarabangsa (ISA).

Badan itu, yang anggotanya termasuk Mars Wrigley, unit Coca-Cola dan Cargill, berkata ia mempunyai “kebimbangan serius dengan semakan IARC, yang mungkin mengelirukan pengguna”.

Pengarah Eksekutif Persatuan Minuman Majlis Antarabangsa Kate Loatman berkata pihak berkuasa kesihatan awam harus “sangat prihatin” dengan “pendapat yang bocor”, dan juga memberi amaran “tidak perlu mengelirukan pengguna untuk mengambil lebih banyak gula daripada memilih yang tidak selamat dan rendah- pilihan gula.”

Aspartam telah dikaji secara meluas selama bertahun-tahun. Tahun lepas, satu kajian pemerhatian di Perancis di kalangan 100,000 orang dewasa menunjukkan bahawa orang yang mengambil lebih banyak pemanis tiruan – termasuk aspartam – mempunyai risiko kanser yang lebih tinggi sedikit.

Ia mengikuti kajian dari Institut Ramazzini di Itali pada awal 2000-an, yang melaporkan bahawa beberapa kanser pada tikus dan tikus dikaitkan dengan aspartam.

Walau bagaimanapun, kajian pertama tidak dapat membuktikan bahawa aspartam menyebabkan peningkatan risiko kanser, dan persoalan telah dibangkitkan mengenai metodologi kajian kedua, termasuk oleh EFSA, yang menilainya.

Aspartam dibenarkan untuk digunakan secara global oleh pengawal selia yang telah menyemak semua bukti yang ada, dan pembuat makanan dan minuman utama telah selama beberapa dekad mempertahankan penggunaan bahan tersebut. IARC berkata ia telah menilai 1,300 kajian dalam kajian Junnya.

Tweak resipi terkini oleh gergasi minuman ringan Pepsico menunjukkan perjuangan industri dalam mengimbangi pilihan rasa dengan kebimbangan kesihatan. Pepsico mengeluarkan aspartam daripada soda pada tahun 2015, membawanya kembali setahun kemudian, hanya untuk mengeluarkannya semula pada tahun 2020.

Menyenaraikan aspartam sebagai kemungkinan karsinogen bertujuan untuk mendorong lebih banyak penyelidikan, kata sumber yang rapat dengan IARC, yang akan membantu agensi, pengguna dan pengilang membuat kesimpulan yang lebih kukuh.

Tetapi ia juga berkemungkinan akan mencetuskan perdebatan sekali lagi mengenai peranan IARC, serta keselamatan pemanis secara umum.

Bulan lalu, WHO menerbitkan garis panduan yang menasihati pengguna agar tidak menggunakan pemanis bukan gula untuk mengawal berat badan. Garis panduan itu menimbulkan keresahan dalam industri makanan, yang berpendapat ia boleh membantu pengguna yang ingin mengurangkan jumlah gula dalam diet mereka. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment