Adam Yates memenangi perlawanan pembukaan Tour de France mendahului adik kembar

Donna

BILBAO, 2 Julai — Adam Yates dari Pasukan UAE memenangi peringkat pembukaan Tour de France di Bilbao semalam mengatasi adik kembarnya Simon Yates dari Jayco.

Pasangan kembar British itu telah melepaskan diri di bahagian atas pendakian terakhir dan tidak lama kemudian menjadi jelas bahawa mereka yang berada di belakang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar beberapa kilometer terakhir.

Pemenang Jelajah dua kali Tadej Pogacar, juga dari UAE, menduduki tempat ketiga, 12 saat di belakang pada penghujung litar 182km bermula dan berakhir di bandar Basque.

Pogacar mengangkat tangan tanda kemenangan melepasi garisan, selepas melihat rakan sepasukannya yang baru diambil mengambil kemenangan.

“Seolah-olah saya telah memenangi pentas itu sendiri atau sebenarnya lebih baik. Ia adalah impian untuk melihat pasukan berkembang seperti ini,” kata Pogacar, juara 2021 dan 2022.

Yates mengambil kedua-dua jersi kuning pertama untuk pendahuluan keseluruhan, dan jersi hijau pertama untuk mata pecut.

Ia bukan yang pertama 1-2 untuk adik berbasikal kerana Andy Schleck menewaskan abangnya Frank di peringkat 18 Tour de France 2011.

“Ibu bapa kita juga ada di sini,” kata Adam selepas pentas. “Saya belum melihat mereka lagi, mereka berada di suatu tempat di sepanjang pantai dalam sebuah campervan.”

Semakin muda beberapa minit, Adam mengetuai kumpulan elit mendaki bukit Sondika melalui laluan sempit yang dibentuk oleh peminat mengibarkan bendera yang bersemangat sebelum membenarkan Simon melakukan kerja sepanjang jalan ke barisan.

“Dia faham. Saya pasti dia akan mendapat peluang untuk menjadi sakit di sepanjang jalan di suatu tempat,” kata pemenang. “Dia bertanya kepada saya pagi ini apa rancangan kami tetapi saya tidak dapat memberitahunya.”

Simon Yates, yang lama dianggap lebih baik daripada kembar seiras, berada di tempat kedua dalam kedudukan keseluruhan, pada lapan saat, tetapi kelihatan kempis selepas perlawanan akhir.

“Saya mempunyai hubungan yang hebat dengan abang saya. Saya sangat gembira untuknya,” katanya. “Saya akan melekatkannya padanya dalam beberapa hari.”

Selepas bonus, Pogacar Slovenia menduduki tempat ketiga keseluruhan pada 18 saat. Juara bertahan Jonas Vingegaard berada empat saat lagi di belakang rentak selepas mengekori pemain Slovenia itu sehingga ke garisan, seperti yang dilakukannya ketika dia melemahkan pesaingnya tahun lalu.

“Tour de France tidak akan ditentukan pada empat saat,” kata Vingegard di garisan penamat.

Nampaknya ada sedikit cinta yang hilang apabila Pogacar meminta Vingegaard tanpa berjaya membantu melepaskan diri di bukit terakhir.

Walau bagaimanapun, mereka berjaya mencipta jurang masa yang baik.

Juara 2019 Egan Bernal, bekas naib juara Perancis Romain Bardet, wira tempatan Pello Bilbao dan harapan Australia Ben O’Connor semuanya tewas sekitar 20 saat kepada Pogacar dan Vingegaard.

Warna Basque eclipse Tour kuning

Perlumbaan semalam bermula di bawah langit kelabu di luar stadium San Mames Athletic Bilbao sebelum pelumba diceriakan di sekeliling litar luar bandar oleh orang ramai yang bersemangat.

Pemain Ecuador Richard Carapaz dari pasukan EF dan pemain Sepanyol Enric Mas dari Pasukan Movistar mempunyai harapan untuk bertanding di podium terakhir di Paris, sebaliknya kedua-duanya terpaksa keluar selepas terlibat dalam kemalangan yang sama menjelang penghujung pentas.

Carapaz, pemenang Giro d’Italia 2019, menamatkan pentas walaupun lutut kiri berdarah yang kemudiannya disahkan “patah kecil” manakala Mas menarik diri serta-merta selepas patah bahu kanannya.

Jalan-jalan di sepanjang laluan itu dihiasi dengan bendera putih, hijau dan merah Basque kerana warna kuning Tour de France pernah gerhana.

Dane Vingegaard dari Jumbo Visma mengetuai peloton melepasi mercu tanda muzium Guggenheim sebelum pemisahan terbentuk apabila peloton itu menghanyutkan ke dalam hutan pain dan cemara di bukit-bukit hijau yang menandakan kawasan pantai Atlantik ini.

Pelumba Amerika Neilson Powless merangkul jersi polka dot untuk pendaki terbaik selepas memenangi perlumbaan ke puncak bukit kedua kedua.

Peringkat dua ialah satu lagi larian berbukit melalui wilayah Basque dari Vitoria ke San Sebastian. — AFP

Related Post

Leave a Comment