Adakah Mohor BYD membuat percikan di Malaysia minggu depan?

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai — BYD Sime Darby Motors akan mengadakan acara besar acara pandu uji awam untuk melancarkan Dolphin EV baharu di Malaysia minggu hadapan. Ternyata, terdapat kemungkinan bahawa EV lain daripada jenama itu akan menyertai model baharu itu.

Ini berdasarkan apa yang kita perhatikan dalam perkara ini video yang disiarkan syarikat itu di media sosial semalam untuk mengumumkan acara pandu uji Dolphin. Sebaik sahaja video mencapai tahap 0:22, seekor mamalia marin muncul selama beberapa saat di sebelah kiri video:

Makhluk itu sebenarnya adalah singa laut yang boleh menjadi disalah anggap sebagai meterai. Namun begitu, kemunculannya dalam video agak ganjil yang membuatkan kami tertanya-tanya: Adakah BYD Seal EV akan ditunjukkan kepada umum pada acara 1 Utama minggu depan?

Temui Mohor BYD

Sama seperti Dolphin dan Seagull, Seal adalah sebahagian daripada barisan BYD Ocean Series. Di China, EV pada masa ini boleh diperolehi dalam empat varian pacuan roda belakang (RWD) dan satu pilihan pacuan semua roda (AWD).

Untuk varian Elite dan Premium RWD, ia dilengkapi dengan pek bateri BYD Blade 61.4kWh bersama-sama dengan motor elektrik 150kW (204hp) tunggal yang boleh memberikan tork 310Nm. Bersama-sama dengan masa pecut satu abad selama 7.5 saat, kedua-dua varian ini mempunyai jarak penarafan 550km berdasarkan piawaian CLTC yang agak ringan.

Seterusnya dalam senarai ialah model Premium RWD jarak jauh yang dipasang dengan pek bateri yang lebih besar pada 82.5kWj. Ia mempunyai motor elektrik 170kW (231hp) lebih berkuasa sedikit dengan tork 330Nm yang membolehkan varian itu memecut dari 0 hingga 100km/j pada 7.2 saat.

Kemudian terdapat juga varian Performance RWD jarak jauh. Walaupun ia masih menampilkan pek bateri 82.5kWh yang sama, pilihan ini menawarkan motor elektrik 230kW (313hp) yang lebih berkuasa dengan tork 360Nm yang membantu mengurangkan pemasaan 0 hingga 100km/j kepada 5.9 saat. Walaupun terdapat perbezaan dalam output motor elektrik mereka, BYD mendakwa bahawa kedua-dua varian RWD jarak jauh ini boleh menyampaikan julat CLTC yang sama iaitu 700km.

Di bahagian atas siri Dolphin ialah varian Performance AWD. Masih dikuasakan oleh pek bateri 82.5kW yang serupa dengan model RWD jarak jauh, ia membawa dua motor elektrik dengan output gabungan 390kW (530hp) dan 670Nm tork.

Jumlah kuasa tembakan yang besar membolehkan varian Seal tertentu ini pergi dari 0 hingga 100km/j dalam masa 3.8 saat sahaja. Walaupun begitu, BYD mendakwa model ini mempunyai jarak CLTC sejauh 650km.

Mengenai pengecasan, Seal di China dilengkapi dengan pengecas AC onboard 7kW merentas semua varian. Untuk pengecasan pantas, pilihan Elite dan Premium standard menyokong pengecas DC sehingga 110kW manakala siri selebihnya boleh mencapai 150kW.

BYD Seal di acara pelancaran Malaysia Atto 3 Disember lalu.  — gambar SoyaCincau

BYD Seal di acara pelancaran Malaysia Atto 3 Disember lalu. — gambar SoyaCincau

Berapakah kos BYD Seal?

Dalam China, Seal Elite RWD kini mempunyai harga permulaan 189,900 yuan (~RM120,246) manakala RWD Premium berharga 202,800 yuan (~RM128,414). Sebaliknya, RWD Premium jarak jauh dan Performance RWD masing-masing disenaraikan pada 222,800 yuan (~RM141,078) dan 239,800 yuan (~RM151,667).

Bagi varian Performance AWD pula, ia boleh didapati pada harga 279,800 yuan (~RM176,966). Dengan harga tersebut, ada yang melabelkan Seal sebagai pembunuh Tesla kerana harga permulaan Model 3 di China ialah 231,900 yuan (~RM146,841) manakala Model Y bermula dari 263,900 yuan (~RM167,103).

Sudah tentu, jangan harap harga Malaysia untuk Mohor itu serupa dengan China. Walaupun Malaysia telah menyediakan beberapa insentif untuk EV seperti pengecualian penuh import dan duti eksais sehingga akhir 2025, masih terdapat kos lain yang perlu dipertimbangkan termasuk pengangkutan dan pemasaran.

Selain itu, dasar semasa untuk AP Francais yang ditetapkan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri melarang EV Binaan Sepenuhnya (CBU) yang diimport daripada berharga di bawah RM100,000. Jadi, penetapan harga Seal di bawah RM200,000 akan memberi impak besar kepada model kelas bawah seperti Atto 3 dan juga Dolphin yang akan datang.

Mohor sedia untuk Malaysia

Kami tidak akan terkejut jika BYD memutuskan untuk mempamerkan Seal pada acara pelancaran Dolphin. Ia adalah peluang yang tepat untuk jenama dan Sime Darby Motors untuk memberitahu orang ramai tempatan bahawa mereka masih mempunyai banyak lagi yang akan datang.

Lagipun, mereka secara ringkas mempamerkan sedan empat pintu elektrik sepenuhnya dengan reka bentuk seakan coupe kepada media semasa acara pelancaran Atto 3 Disember lalu. Terdapat juga laporan bahawa Seal akan masuk ke Malaysia dalam S4 tahun ini.

Secara keseluruhannya, tinggal menunggu masa sahaja sebelum Seal muncul di jalan raya Malaysia. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment