Adakah anda akan membayar RM41.99/bulan untuk mengelakkan penipuan dan penyamaran di Facebook dan Instagram?

Donna

KUALA LUMPUR, 24 Julai — Nampaknya Meta telah mula melancarkan langganan Meta Verified di Malaysia dan ini pada dasarnya adalah versi Facebook dan Instagram bagi Twitter Blue. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif platform media sosial itu, Mark Zuckerberg, lencana biru yang disahkan berjanji untuk menawarkan perlindungan yang lebih baik terhadap penyamaran yang sepatutnya membantu mencegah penipuan dalam talian.

Berapakah harga Meta Verified di Malaysia?

Seperti yang dilihat oleh Amanz dan Lowyat.Net, langganan Meta Verified akan berharga RM36.99/bulan di web atau RM41.99/bulan pada iOS. Itu kira-kira harga yang sama seperti langganan Twitter Blue di Malaysia yang bermula dari RM35/bulan jika anda mendaftar di web atau RM50/bulan jika anda mendaftar pada iOS dan Android.

Twitter memang menawarkan harga tahunan yang lebih murah iaitu RM369/bulan di web atau RM519.90 di platform mudah alih. Pada Meta, pembayaran diperbaharui setiap bulan dan ia akan diperbaharui secara automatik melainkan anda membatalkan sekurang-kurangnya 24 jam sebelum tarikh pembaharuan seterusnya.

Untuk mengesahkan sama ada anda itu, Meta memerlukan proses pengesahan yang mana anda perlu mengimbas MyKad keluaran kerajaan anda. Sama seperti Twitter, anda akan menerima tanda biru untuk menunjukkan bahawa anda telah disahkan tetapi ini nampaknya hanya tersedia untuk Twitter dan Threads.

Apakah yang ditawarkan oleh Meta Verified?

Dengan langganan Meta Verified, Meta menjanjikan peningkatan perlindungan akaun dengan pemantauan akaun penyamaran aktif. Selain itu, mereka juga menawarkan akses kepada sokongan akaun untuk menangani isu akaun biasa.

Apabila Meta Verified diumumkan oleh Mark Zuckerberg pada Februari tahun ini, beliau berkata perkhidmatan berbayar itu adalah tentang meningkatkan keaslian dan keselamatan merentas perkhidmatan mereka. Akses terus kepada perkhidmatan pelanggan nampaknya menjadi salah satu fokus utama dan beliau berkata sebaik sahaja akaun disahkan, mereka boleh mencari dan mengalih keluar akaun penipu dengan berkesan kerana mereka tahu akaun mana yang sebenar.

Ada yang mengkritik langkah itu sebagai mengaut keuntungan sebagai perkhidmatan pelanggan asas dan menghapuskan penipuan dan penyamar harus menjadi sebahagian daripada produk teras. Mark menjawab bahawa mengesahkan ID kerajaan dan menyediakan akses kepada sokongan pelanggan untuk berjuta-juta dan berbilion-bilion orang memerlukan sejumlah wang yang besar. Beliau menambah bahawa yuran langganan akan meliputi ini dan mereka akan mengikut kadar bilangan orang yang boleh mendaftar supaya mereka dapat memastikan kualiti semasa mereka meningkat.

Meta telah membantu penipuan dengan meluluskan iklan penipuan

Telah didokumentasikan dengan baik bahawa Meta telah membenarkan penipuan berkembang pesat dalam rangkaiannya kerana ia meluluskan iklan penipuan Facebook yang menyamar sebagai jenama dan tokoh awam popular. Sebagai sebuah syarikat yang menjana pendapatan daripada pengiklanan, mereka tidak melakukan usaha wajar yang mencukupi sebelum meluluskan iklan yang bersifat penipuan.

Antara Januari hingga Mei 2023 tahun ini, rakyat Malaysia telah kerugian hampir RM330 juta akibat penipuan di Facebook, Instagram dan WhatsApp. Menurut Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil, ini menunjukkan peningkatan sebanyak 25% berbanding tahun penuh (Januari hingga Disember) 2022.

Fahmi sendiri turut menjadi mangsa penyamaran kerana wajahnya digunakan untuk iklan pelaburan penipuan. Malah Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Datuk Muhamad Umar Swift telah berulang kali menyamar sebagai iklan penipuan Facebook. Nampaknya kedua-dua tokoh awam ini perlu membayar Meta yuran bulanan untuk “menghentikan” iklan penyamaran ini.

Kebanyakan iklan penipuan ini boleh dihalang jika Meta menjalankan pemeriksaan asas ke atas pengiklan baharu dan mereka menubuhkan pasukan penyederhana tempatan di Malaysia yang boleh mengambil tindakan pantas terhadap iklan yang dilaporkan. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berkata bulan lalu bahawa ia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Meta kerana gagal menangani iklan penipuan, penyamaran dan kandungan yang tidak sesuai.

Ketika ditanya sama ada Malaysia akan menggubal undang-undang baharu untuk mempertanggungjawabkan platform media sosial, Fahmi berkata tiada rancangan buat masa ini dan kementerian percaya dalam “penglibatan yang konsisten dan proaktif” untuk menangani isu itu.

Adakah anda akan membayar langganan Meta kerana mengetahui bahawa ia tidak dapat melakukan kerja yang berkesan untuk mencegah iklan penipuan pada mulanya? Beritahu kami dalam ulasan di bawah. – SoyaCincau

Related Post

Leave a Comment