Ada rumpai? Pencinta alam sekitar AS memanggil KAMBING

Donna

Malay Mail

SAN ANTONIO, 28 Jun — Skuad landskap Mocha, Wynonna, Nelson dan Beckham mencabut rumpai di taman Texas. Mereka tidak membawa gergaji rantai atau menggunakan racun herba. Mereka adalah kambing, dan inisiatif mesra alam ini, bagi mereka, hanyalah makan tengah hari.

Kambing-kambing yang kelaparan — yang mengeluh kepada tuannya Kyle Carr — adalah sebahagian daripada pasukan 150 ruminan yang mencantas berus di bahagian seluas 2.6 hektar di Brackenridge Park Conservancy di San Antonio, di barat daya AS.

Dan mereka adalah sebahagian daripada trend yang semakin meningkat: apabila pegawai dan penduduk di seluruh negara mencari lebih banyak cara ekologi untuk menjaga tanah, kambing menyediakan penyelesaian bebas karbon – dan sangat berkesan -.

Mereka akan mengambil masa kira-kira dua minggu untuk membersihkan kawasan Brackenridge Park Conservancy, yang akaun Twitternya dengan bersemangat mempromosikan usaha mereka kepada pengunjung manusia.

Mereka mengeluarkan tumbuhan seperti ligustrum, pokok renek yang sangat invasif yang boleh mengambil air dan nutrien dari pokok oak yang lebih tua yang ingin dilindungi taman itu, kata Carr kepada AFP.

Lelaki berusia 36 tahun itu dan isterinya Carolyn memiliki francais Texas Rent-a-Ruminant, yang beroperasi di beberapa negeri.

Kambing adalah landskap semula jadi, tetapi memerlukan latihan — mereka terbiasa dengan makanan semula jadi, dan perlu belajar untuk tinggal bersama kumpulan dan menghormati pagar elektrik pelindung yang menjauhkan pemangsa dari kawasan tempat mereka bekerja.

Dengan latihan asas itu, bagaimanapun, mereka sangat berkesan. Sebagai contoh, saluran pencernaan mereka mensterilkan benih yang mereka makan. “Mereka tidak akan menyebarkan jenis spesies tumbuhan yang sama yang anda cuba singkirkan,” jelas Carr.

“Adalah lebih mesra alam untuk mempunyai kambing di sini daripada mesin besar atau racun herba,” bersetuju Charlotte Mitchell, ahli lembaga taman.

Kawasan itu sangat dekat dengan sungai San Antonio yang menggunakan racun dalam apa cara sekalipun akan menjadi tidak selamat, tambahnya.

“Selain itu, ini adalah cara yang lebih menyeronokkan untuk ditonton” – terutamanya untuk keluarga yang mempunyai anak kecil, kata Mitchell.

“Saya sering ke sini dan saya berjalan anjing saya setiap beberapa hari. Ia sangat sukar di sekitar sini… Saya cukup gembira melihat mereka di sini menjalankan tugas mereka,” komen Aaron Rodriguez, 47, penduduk San Antonio.

Sebagai bonus, kambing berkaki lincah selalunya boleh mencapai kawasan curam atau sempit yang tidak dapat diakses oleh manusia dan jentera, kata Carr.

“Kami telah bekerja dengan beberapa bandar yang mengalami kecederaan sebenar, dan juga kematian, di mana mesin telah terguling di cerun curam itu,” jelasnya.

Kambing juga memuja poison ivy. “Bunyinya gila,” Carr mengakui – tetapi sebagai kaedah melindungi manusia, ia berfungsi.

Kambing mendapat rehat air dan hari sakit, dan apabila mereka mencapai umur 11 tahun, mereka boleh meneruskan apa yang disebut Carr sebagai “program persaraan” (mereka boleh hidup sehingga 15 tahun).

“Syarikat kami mempunyai dasar larangan menyembelih, kerana, anda tahu, kami bekerja dengan lelaki ini sepanjang masa,” jelasnya.

Jadi, apabila tiba masanya, “kami akan membawa mereka ke ladang… Dan mereka pada asasnya dapat menternak generasi kambing yang akan datang.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment