Acropolis ditutup pada waktu paling panas di tengah-tengah gelombang panas Greece

Donna

ATHENS, 14 Julai — Athens Acropolis, tarikan pelancong utama Greece, ditutup pada waktu paling panas hari ini ketika negara itu layu di bawah gelombang panas.

Akses ke tapak arkeologi yang disenaraikan Unesco sejak zaman purba digantung antara tengah hari dan 5 petang (0900 GMT dan 1400 GMT/5 petang dan 10 malam waktu Malaysia) sebelum dibuka semula “untuk melindungi pekerja dan pelawat”, Menteri Kebudayaan Lina Mendoni memberitahu penyiar awam ERT.

“Kemungkinan besar kami akan mengambil langkah yang sama esok (Sabtu),” katanya.

Suhu dijangka mencecah 40 darjah Celsius di Athens hari ini dan esok, tetapi di puncak Acropolis ia terasa lebih panas, tambahnya.

Tapak pelancongan popular lain yang mengelilingi Batu Suci di mana Acropolis berdiri, seperti Agora Purba, akan terus dibuka.

Acropolis, yang telah menyaksikan peningkatan besar dalam bilangan pelawat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, biasanya dibuka dari jam 8 pagi hingga 8 malam setiap hari.

Beberapa pelancong kecewa di hadapan pintu masuk yang ditutup, mengatakan laman web rasmi tidak memberikan maklumat yang mencukupi.

“Saya tidak berasa sangat selesa mengenainya, tetapi apa yang boleh kita lakukan?” kata pengarah sumber manusia Serbia Sonya Ivkovic, yang merancang untuk kembali untuk pembukaan semula pada pukul 5 petang.

“Kami tidak menjangkakannya, kami hanya datang dan fikir ia akan dibuka,” kata Emelie Den, seorang doktor dari Australia, kepada AFP. “Agak mengejutkan kami tetapi masuk akal, hari ini sangat panas… kami telah minum banyak.”

Gelombang panas musim panas melanda beberapa negara Mediterranean, dengan merkuri menjulang melebihi 40 darjah Celsius di bahagian utara dan barat Greece hari ini.

Peramal cuaca negara EMY berkata suhu puncak hari ini boleh mencecah 44 darjah Celsius dan meramalkan lebih panas membakar untuk esok.

Foto menunjukkan unit mudah alih Palang Merah Hellenic, digunakan untuk mengedarkan botol air, diletakkan di bahagian bawah bukit Acropolis di Athens, pada 14 Julai 2023. — Gambar AFP

Foto menunjukkan unit mudah alih Palang Merah Hellenic, digunakan untuk mengedarkan botol air, diletakkan di bahagian bawah bukit Acropolis di Athens, pada 14 Julai 2023. — Gambar AFP

Pihak berkuasa dalam beberapa hari kebelakangan ini telah mengambil langkah untuk membantu orang ramai menghadapi masalah ini. Palang Merah dikerahkan di Acropolis semalam untuk menyerahkan botol air dan membantu pengunjung yang mengalami kepanasan.

Tempat perlindungan telah didirikan berhampiran pintu masuk pada awal minggu untuk melindungi beribu-ribu pelancong yang datang untuk mengagumi Parthenon dari Acropolis.

Pihak berkuasa telah memberi amaran tentang risiko kebakaran yang lebih besar, terutamanya di kawasan di mana angin kencang dijangka berlaku.

Greece mengalami kebakaran hutan besar pada tahun 2021 apabila gelombang haba yang luar biasa mencengkam negara itu. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment