Abdul Latif memenangi emas lompat jauh di Paris untuk layak ke Paralimpik 2024 secara merit

Donna

KUALA LUMPUR, 17 Julai — Datuk Abdul Latif Romly layak secara merit ke Sukan Paralimpik 2024 selepas memenangi acara lompat jauh lelaki T20 (cacat intelektual) pada Kejohanan Olahraga Para Dunia 2023 di Paris hari ini.

Pada perlawanan akhir T20 di Stadium Charlety, pemain berusia 26 tahun itu melepasi jarak 7.40 meter (m) dalam percubaan keduanya, sekali gus memecahkan rekod pertemuan 7.39m yang dibuat oleh juara bertahan Ranki Oberoi dari Belanda.

Kemenangan itu adalah yang ketiga dalam kejuaraan, setelah turut memenangi pingat emas pada edisi 2015 di Doha, Qatar dan edisi 2017 di London. Beliau juga memenangi perak pada edisi 2019 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Noah Vucsics Kanada (7.35m) dan Greek Athanasios Prodromou (7.12m) masing-masing meraih perak dan gangsa.

Menurut Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC), empat penamat teratas pada Kejohanan Olahraga Para Dunia 2023 akan layak ke Paralimpik Paris tahun depan.

Pada Jumaat (14 Julai), Muhammad Ziyad Zolkefli menjadi atlet para negara pertama yang menempah tiket ke Paralimpik Paris apabila merangkul perak dalam acara lontar peluru lelaki kejohanan F20 (cacat intelek) kategori Paris. — Bernama

Related Post

Leave a Comment