Aaron Chia-Soh Wooi Yik mengetepikan pasangan Indonesia untuk menempah slot ke final Terbuka Indonesia

Donna

JAKARTA, 18 Jun — Pasangan beregu lelaki nombor satu Malaysia Aaron Chia-Soh Wooi Yik berjuang ke final Terbuka Indonesia 2023 selepas mengenepikan Pramudya Kusumawardana-Yeremia Erich Yoche Yacob Rambitan dari negara tuan rumah dalam aksi ngeri tiga set di Istora Senayan, di sini malam ini.

Aaron-Wooi Yik, pilihan nombor dua kejohanan itu, akan bertemu Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty dari India, pilihan ketujuh kejohanan itu pada perlawanan akhir esok.

Pasangan Malaysia itu, yang menduduki tempat ketiga dalam ranking Dunia BWF, tewas pada perlawanan pertama 12-21 disebabkan oleh banyak kesilapan tanpa paksaan tetapi mencakar jalan mereka kembali untuk memenangi perlawanan kedua 23-21 sebelum bergerak ke kedudukan teratas pada aksi ketiga untuk keluar dengan kemenangan 21-13 dalam masa 57 minit.

“Wooi Yik bermain dengan sangat baik pada perlawanan kedua dan menenangkan saya serta meningkatkan keyakinan saya pada perlawanan ketiga,” kata Aaron selepas perlawanan.

“Ia bukan perlawanan yang mudah dan bukan mudah untuk ‘kembali’ dan mendapatkan ‘irama’ kami. Ia bukan kemenangan berdasarkan nasib tetapi komitmen dan keinginan kami untuk menang. Ini pengalaman baharu, kami naik ke tahap yang lain,” kata Wooi Yik.

Kemenangan ke atas pasangan itu adalah yang ketiga buat Aaron-Wooi Yik selepas turut menewaskan mereka dalam Masters Malaysia 2023 dan Terbuka Indonesia 2022. — Bernama

Related Post

Leave a Comment