9 Rekaan Taman Minimalis Depan Rumah, Cantikkan Halaman

Donna

Sekiranya anda mempunyai tanah yang tidak digunakan di halaman depan anda, cuba gunakannya dengan membina taman. Anda tidak memerlukan kawasan yang luas, cukup gunakan tanah yang lain dan hiasi taman anda dengan tumbuhan dan bunga yang anda suka. Membina taman di rumah dikatakan membawa banyak faedah. Memberi ketenangan dan menjadi tempat untuk menghilangkan tekanan adalah dua daripada banyak faedah yang boleh dirasai melalui kehadiran taman. Selain itu, taman di rumah juga amat sesuai dijadikan tempat menikmati matahari terbenam sambil menghirup kopi atau teh.

Jadi, bagi anda yang ingin membina taman dengan tanah yang kecil, di sini menyediakan 9 reka bentuk taman minimalis di hadapan rumah yang boleh anda jadikan inspirasi.

1. Sudut taman rumah

Sudut taman rumah

Anda boleh membina taman yang satu ini di sudut sudut hadapan rumah. Dengan menggunakan pasu simen dengan sentuhan yang belum selesai, taman yang kemas dan bersih akan tercipta. Anda juga boleh menutup tanah di dalam pasu dengan batu putih untuk menambah nilai estetika taman.

2. Taman pasu dengan batu

Taman pasu dengan batu

Reka bentuk taman ini sesuai untuk anda yang ingin mencipta kesan yang benar-benar semula jadi. Menggunakan batu untuk menutup tanah dan menggunakan pasu dengan warna yang sepadan dengan batu akan memberikan kesan semula jadi taman anda.

3. Taman menegak dengan rak dan bingkai

Taman menegak dengan rak dan bingkai

Taman jenis ini sesuai untuk anda yang mempunyai tanah yang sangat terhad. Proses pembuatan juga berbeza-beza. Salah satunya adalah dengan menggunakan rak kotak sederhana yang disusun ke atas. Kaedah ini dianggap lebih mampu menampung banyak tumbuhan dan menimbulkan kesan yang kemas.

4. Taman minimalis

Taman minimalis

Model taman minimalis seterusnya di hadapan rumah adalah minimalis. Bagi mereka yang tinggal di kawasan kelompok, mereka biasanya mempunyai tanah yang sangat sedikit, kerana ia telah digunakan untuk garaj. Jangan risau, anda boleh jadikan pelbagai jenis tumbuhan sebagai hiasan betul-betul di hadapan rumah, dengan varian pasu yang menawan dan gabungan rak tumbuhan. Walaupun keluasan tanah tak sampai satu meter, masih boleh nampak cantik kan?

5. Taman yang didominasi oleh tumbuhan hijau

Taman yang didominasi oleh tumbuhan hijau

Bagi sesetengah orang, reka bentuk taman ini mungkin kelihatan. Namun, sebaliknya reka bentuk taman ini benar-benar dapat menghilangkan tekanan kerana rona hijau yang dominan dapat menyegarkan badan dan minda. Bukan itu sahaja, reka bentuk taman ini juga menjadikan rumah lebih bersih, cantik dan cantik semula jadi.

6. Park di sudut tangga

Park di sudut tangga

Taman ini sangat mudah dibuat. Anda hanya perlu menggunakan pasu pelbagai bentuk dan saiz. Untuk mencipta kesan minimalis, anda boleh menggunakan periuk dengan bentuk dan warna yang seragam.

7. Kebun anggur

Kebun anggur

Selain daripada jadikan vertical garden sebagai penyelesaian kepada tanah terhad, anda juga boleh buat taman dengan pokok anggur juga tau. Tidak kurang cantik dari tumbuhan lain, pokok anggur juga mampu menghiasi halaman rumah anda dan tentunya ia juga mampu memberikan kesejukan seperti langsir.

8. Taman klasik

Taman ini sesuai untuk anda yang sukakan gaya klasik. Penggunaan pagar kayu sebagai alas pasu simen di taman mampu menghadirkan rasa klasik yang memberi kesan sejuk dan cantik. Kewujudan batu-batu pelbagai saiz sebagai pelengkap pasu berasaskan simen ini, turut membuatkan taman itu kelihatan lebih cantik dipandang.

9. Taman menegak dengan pasu

taman menegak dengan pasu

Selain menggunakan kotak, taman menegak biasanya menggunakan pasu gantung sebagai medium penanaman. Kaedah ini juga sangat disyorkan untuk anda yang mempunyai tanah yang sangat terhad, atau ingin belajar menanam secara hidroponik.

Itulah sembilan reka bentuk taman minimalis di hadapan rumah yang boleh anda jadikan inspirasi. Terdapat ciptaan yang menarik perhatian anda

Tags

Related Post

Leave a Comment