5 Tutorial Hijab Syar’i Tampil Anggun di Hari Raya Aidil Adha

Donna

Selain hari raya aidilfitri, semasa hari raya aidil adha, anda juga disarankan memakai pakaian yang terbaik dan bersih. Sebagai pelengkap penampilan Aidil Adha, anda muslimah boleh cuba tampil dengan gaya tudung yang trendy. Berikut adalah tutorial hijab syar’i untuk hari raya aidil adha.Selepas menanggalkan tudung, anda masih kelihatan ringkas dan cantik dengan tudung syar’i. Anda boleh memakai gaya tudung trendy pada hari raya aidil adha. Selain ringkas dan elegan, anda tidak memerlukan pin atau tudung yang banyak ketika meniru gaya tudung.

Berikut adalah tutorial hijab syar’i:

1. Tutorial tudung trendy dengan tudung instant segi empat tepat

Foto: Doc. Instagram @pinkishofficia

Tutorial tudung yang pertama ialah memakai tudung segera segi empat tepat dengan model yang melekat di dahi. Laraskan tudung mengikut keselesaan anda, sematkan pin atau pin di bawah dagu, tarik hujung kanan tudung ke atas kepala. Bentukkan bahagian kiri tudung dengan kemas supaya boleh menutup dada.

2. Tutorial dengan tudung voal segi empat tepat

Foto: Doc. Instagram @pinkishofficial.

Anda juga boleh mencuba gaya tudung ini dalam gaya trendy semasa hari raya aidil adha nanti. Tidak jauh dari tutorial tudung yang pertama, langkah pertama anda ialah melaraskan kedua-dua belah tudung segi empat tepat pada panjang yang sama. Membentuk tudung dengan kemas. Kemudian sematkan pin atau pin di bawah dagu.

Ambil bahagian kanan tudung, ambil hujung bahagian tudung dan tarik ke atas kepala, sambil sematkan pin. Di sebelah kiri tudung, pasangkan kerongsang atau pin pada bahu seperti gaya trendy ketika melakukan aktiviti harian.

3. Tutorial dengan tudung segi empat

Foto: Doc. Instagram @rumah_lubnaya
Foto: Doc. Instagram @rumah_lubnaya

Tutorial tudung syar’i untuk Aidil Adha akan datang ialah susun muka begini dan sematkan pin atau pin di bawah dagu dengan kemas. Tarik sebelah tudung ke belakang dan tarik sebelah lagi ke bahu. Anda boleh menyematkan tuspin atau kerongsang kegemaran anda. Nampak sweet sangat kan?

4. Tutorial dengan gaya tudung syar’i

Foto: Doc. Instagram @rumah_lubnaya.
Foto: Doc. Instagram @rumah_lubnaya.

Gaya tudung trendy memang syar’i dan anggun, boleh ikut tutorial tudung macam ni. Tarik sebelah tudung sebelah kanan di belakang bahu. Kemudian ambil bahagian lain dan tariknya ke belakang kepala anda sambil menyematkan pin.

5. Tutorial tudung  dengan gaya berlapis-lapis

Foto: Doc. Instagram @tutorialhijabku__
Foto: Doc. Instagram @tutorialhijabku__

Anda boleh menggunakan gaya tudung lapisan syar’i untuk hari raya aidil adha nanti. Cara pertama, pertama anda menggunakan ninja tudung dalam. Tetapkan kedua-dua belah tudung sama panjang sambil menyematkan pin atau pin keselamatan. Balut tudung kiri ke belakang, bentuk bahagian kanan tudung hingga menutup dada. Sematkan pin atau kerongsang pada bahu kanan. Ambil semula bahagian kiri tudung ke hadapan menutup dada dan membentuk satu lapisan.

Itulah 5 tutorial tudung trendy untuk Aidil Adha yang boleh anda ikuti. Gaya tudung mana satu kegemaran anda?


Tags

Related Post

Leave a Comment