30 Ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adha, Dapat Update Status

Donna

Aidiladha tinggal beberapa hari sahaja lagi. Sudahkah anda menyediakan ucapan selamat hari raya aidil adha?Tahun ini, Aidil Adha jatuh pada hari Khamis, 29 Jun 2023. Setiap hari raya Aidiladha, anda digalakkan untuk berkorban.

 

Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya seorang mukmin yang menyembelih binatang untuk qurban, diampuni dosanya sejak titisan pertama darah binatang itu jatuh.” (Riwayat Tirmidzi)

Namun, jangan berkecil hati bagi yang belum dapat berkorban pada tahun ini. Anda juga boleh menyambut Hari Raya Aidiladha dengan hati yang riang.

Jangan lupa sediakan ucapan selamat hari raya aidil adha yang boleh dimuat naik di media sosial. Berikut adalah pelbagai ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adha yang boleh menjadi pilihan.

Ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adha Penuh Doa

Salam Aidil AdhaSalam Aidil Adha Foto: Getty Images/Febri Satriyanto

 

1. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga Allah SWT menerima segala ibadah dan pengorbanan kita. Semoga kita semua diberikan rezeki yang melimpah ruah dan kesihatan.

2. Taqabbalallahu minna wa minkum. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga segala amal ibadah kita diterima Allah, dan semoga kita sentiasa dalam lindunganNya.

3. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga setiap titisan darah yang kita korbankan menjadi rahmat untuk diri sendiri dan orang lain. Semoga kita semua mendapat rahmat dan keberkatan yang tidak terhingga.

4. Di hari yang penuh barakah ini, marilah kita menyambut hari raya aidil adha dengan penuh kesyukuran dan ketaqwaan kepada Allah SWT. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga kita sentiasa diberi kekuatan untuk mengamalkan agama dengan sepenuh hati.

5. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga segala doa dan harapan kita dimakbulkan Allah. Semoga kita sentiasa dijauhkan daripada segala bentuk kesusahan dan mendapat kehidupan yang penuh dengan kasih sayang dan ketenangan.

6. Di hari yang mulia ini, marilah kita berkongsi kebahagiaan dengan orang lain. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga keikhlasan dan keprihatinan kita terhadap orang lain akan mendapat ganjaran yang melimpah ruah dari Allah SWT.

7. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga setiap haiwan korban yang kita sedekahkan menjadi lambang pengorbanan dan ketaatan kita kepada Allah SWT. Semoga kita juga mampu mengorbankan keegoan dan ketamakan untuk kebaikan bersama.

8. Taqabbalallahu minna wa minkum. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga Allah menerima segala amalan kita dan mengampuni dosa-dosa kita. Semoga kita semua diberikan rezeki yang melimpah ruah dan kebahagiaan.

9. Di hari fitrah ini, marilah kita tingkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga kita sentiasa diberi kekuatan untuk melaksanakan ajaranNya dengan baik dan betul.

10. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga sambutan ini membawa kegembiraan dan keamanan kepada keluarga dan semua umat Islam di seluruh dunia. Semoga kita sentiasa dalam lindungan dan kasih sayang Allah.

Ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adha dan Hadis

11. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga Allah menerima segala ibadah dan pengorbanan kita. Sebagai peringatan, Rasulullah Muhammad SAW bersabda, “Tiada amalan yang lebih dicintai Allah pada hari yang berbeza sama sekali dengan amalan pada hari-hari lain daripada amalan pada hari-hari tersebut (10 Dzulhijjah).” (Riwayat Bukhari)

12. Taqabbalallahu minna wa minkum. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga pengorbanan kita diterima Allah SWT. Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah sangat gembira dengan korban sebelum darah jatuh ke bumi. Maka bergembiralah dengan korban itu.” (Riwayat Tirmidzi)

13. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga Allah menerima segala amalan kita. Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya seorang mukmin yang menyembelih binatang yang disembelih, diampuni dosanya sejak titisan pertama darah binatang itu jatuh.” (Riwayat Tirmidzi)

14. Di hari yang mulia ini, marilah sama-sama kita berkongsi dan berkorban seikhlas hati. Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah menyukai setiap titisan darah yang keluar dari binatang yang disembelih untuk-Nya.” (Riwayat Ibnu Majah)

15. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga Allah membalas setiap pengorbanan kita dengan kebaikan. Rasulullah SAW bersabda, “Tiada seorang muslim pun yang menyembelih binatang qurban melainkan dia mendapat pahala yang dikurniakan Allah sebanyak setiap helai bulu binatang itu.” (Riwayat Ahmad)

16. Taqabbalallahu minna wa minkum. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga Allah menerima pengorbanan kita dengan keredhaanNya. Rasulullah SAW bersabda, “Tiada amalan yang lebih dicintai oleh Allah daripada menyembelih binatang pada hari raya ini.” (Riwayat Bukhari)

17. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga Allah menerima segala amalan baik kita. Rasulullah SAW bersabda, “Setiap zuriat Adam pada hari ini disyukuri atas persembahan korban. Darahnya sampai kepada Allah sebelum jatuh ke bumi. Oleh itu, berbahagialah kamu semua.” (Riwayat Tirmidzi)

18. Di hari fitrah ini, marilah kita mengenang pengorbanan Nabi Ibrahim AS dan Nabi Ismail AS. Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Ibrahim adalah seorang yang sangat menyukai korban dan aku juga seorang yang suka berkorban.” (Riwayat Tirmidzi)

Salam Aidil Adha 2023Foto Ucapan Aidiladha 2023: Getty Images/DOERS

Ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adha buat Teman Lelaki

19. Selamat Hari Raya Aidil Adha, sayangku! Semoga keberkatan Aidiladha menghiasi hubungan kita dan memberi kekuatan untuk terus menyokong antara satu sama lain dan mencapai kejayaan bersama.

20. Taqabbalallahu minna wa minkum, sayangku. Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga cinta kita terus berjalan lancar seperti semangat pengorbanan yang ikhlas. Saya bersyukur ada awak dalam hidup saya.

21. Selamat Hari Raya Aidiladha, teman lelaki tercinta! Semoga hubungan kita bertambah erat dan penuh kasih sayang, seperti semangat pengorbanan dan keikhlasan dalam berkorban. saya sayang awak sentiasa.

22. Di hari yang penuh barakah ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha wahai kekasihku. Semoga setiap pengorbanan kita saling menguatkan dan mengeratkan ikatan kasih sayang.

23. Selamat Hari Raya Aidil Adha, sayangku! Semoga hari ini membawa kegembiraan dan kebahagiaan dalam hubungan kita. Saya sentiasa berdoa agar kita kekal bahagia bersama.

24. Taqabbalallahu minna wa minkum, teman wanita tercinta! Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga cinta dan kasih sayang kita semakin mendalam, di samping semangat berkorban untuk kebahagiaan bersama. Saya sayang awak sepenuh hati saya.

25. Selamat Hari Raya Aidiladha, sayang! Semoga hari ini membawa rahmat dan kebahagiaan yang tidak terkira dalam hidup kita. Saya bersyukur mempunyai awak sebagai teman saya.

26. Di hari fitrah ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada awak, teman wanita tercinta. Semoga kasih sayang kita sentiasa subur seperti menjaga dan ikhlas dalam berkorban.

27. Selamat Hari Raya Aidiladha, cintaku yang tiada ganti! Semoga hari ini menjadi permulaan kehidupan yang lebih baik dan diberkati untuk kita berdua.

28. Taqabbalallahu minna wa minkum, sayangku! Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga Allah sentiasa meredhai hubungan kita dan memberikan kebahagiaan yang berpanjangan. Saya mencintai awak dengan sepenuh hati saya, sentiasa dan selama-lamanya.

29. Selamat Hari Raya Aidiladha, teman lelaki tercinta! Semoga hari yang diberkati ini membawa kegembiraan dan kebahagiaan dalam hidup anda. Semoga hubungan kita kekal erat dan kekal selamanya.

30. Selamat Hari Raya Aidil Adha, my amazing boyfriend! Semoga perayaan ini membawa kedamaian dan kebahagiaan dalam hidup anda. Terima kasih atas kasih sayang yang tulus dan setia selama ini. Semoga kita sentiasa bersama.

Pilih ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adha yang sesuai dengan harapan anda.

 

Related Post

Leave a Comment